Okej slippa karensdagen<br></br> - om det gäller alla

2009-08-27 13:03  

Arbetsgivare kan slopa karensdagen i dessa influensatider för att minska smittrisken. Det anser både Lars Gellner på Svenskt Näringsliv och socialrättsprofessor Lotta Westerhäll, skriver tidningen Arbetarskydd.

Däremot är det tveksamt om slopandet bara får gälla de anställda som drabbas av svininfluensan.

TCO vill ha en tillfällig ändring i lagen om sjuklön, så att arbetsgivare kan slopa karensdagen och därmed minska smittspridningen av svininfluensan.

Lars Gellner är av uppfattningen att det inte behövs någon ändring i lagen.

- Som lagen ser ut i dag så är det min uppfattning att den inte kan tolkas som ett betalningsförbud för karensdag, säger han till Sveriges Radio – Ekot.

Enligt Lotta Westerhäll, professor i offentlig rätt och socialrätt vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet är inne på samma linje. Det borde vara möjligt för de arbetsgivare som så önskar att göra avsteg från lagen om sjuklön. Åtminstone om avsteget gäller att slopa karensdagen.

Läs hela artikeln iArbetarskydd.

Text: Mattias Davidsson/Arbetarskydd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer