OECD granskar svensk arbetsmarknad

2015-05-22 13:07  

Många företag har problem att hitta medarbetare med rätt utbildning. Bland annat råder stor brist inom vissa it-yrken. Nu granskar OECD problematiken på svensk arbetsmarknad.

Under veckan har medarbetare för Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, besökt Stockholm för att diskutera matchningsproblemen med en rad företrädare för svensk arbetsmarknad. Dagens Nyheter rapporterar att bland andra Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket, SCB och Sveriges Kommuner och Landsting fått besök av organisationen.

– Vi är här för att se om svenska utbildningsanordnare och politiker tillräckligt snabbt anpassar utbud och politik till näringslivets prognoser om framtida kompetensbehov, säger Glenda Quintini, ekonom på OECD:s arbetsmarknadsavdelning, till DN.

I OECD-sammanhang brukar Sverige framhållas som ett föredöme vad gäller kompetensutveckling. Samtidigt är svenska arbetsgivare enligt en ny forskningsrapport sämst i Norden på att betala för anställdas fortbildning.

Efter ytterligare en varning från OECD om att yngre svenskar tycks ha sämre kunskaper än tidigare, särskild vad gäller matematik, har svenska regeringen blivit först ut att tacka ja till erbjudandet om en specialstudie av arbetsmarknaden.

I slutet av året kommer OECD:s slutsatser och rekommendationer.

– Det kan till exempel handla om åtgärder i utbildningspolitiken, arbetsmarknadspolitiken, den geografiska rörligheten inom Sverige men också om arbetskraftsinvandring, säger OECD:s Glenda Quintini till DN.

 

Det här är en artikel från Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se

Angelica Söderberg

Mer om: OECD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer