Obamas seger väcker hopp i Sverige

2008-11-05 07:06  

Barack Obamas jordskredsseger i det amerikanska presidentvalet kan ge en nytändning för världsekonomin. Det var alla överens om på den officiella USA-valvakan på Hilton i Stockholm i morse.

- Med Obamas seger försvinner mycket av den osäkerhet som präglat den amerikanska politiken. Alla vet nu vad man har att förhålla sig till och jag tror att den nye presidenten öppnar dörrarna för världen.

Det sade den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson till Ny Teknik på onsdagsmorgonen.

Han var en av de inbjudna gästerna på amerikanska handelskammarens och amerikanska ambassadens valvaka på hotell Hilton.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin var också där och hon upplevde Barack Obamas seger som en repris på Bill Clintons storseger 1992.

- Bill Clintons seger hade stor inverkan på den politiska debatten i Sverige. Det blir samma sak nu, sade Mona Sahlin.

Hon vittnade om hur hon påverkades av stämningen vid demokraternas konvent i Denver när Barack Obama valdes till presidentkandidat.

- Folk grät av glädje och hopp. Jag har aldrig upplevt samma sak i Sverige, sade Mona Sahlin.

- Detta är levande historia. Hilary Clinton och Barack Obama – detta är något nytt i amerikansk politik. Jag är överväldigad.

- 1964 fick svarta medborgare i USA civila rättigheter. Det känns som om det var i går. Och nu har landet fått en svart president, sade Mona Sahlin.

Börje Ekholm, vd för Sveriges största investmentbolag Investor, var också inbjuden till valvakan. Börje Ekholm har dubbelt amerikanskt och svenskt medborgarskap.

- Jag trodde att det skulle bli än tätare match, men jag får ge mina ungar rätt. Dom tryckte hela tiden på för att jag skulle rösta för Obama, sade Börje Ekholm när han tillsammans med Eskil Erlandsson, Mona Sahlin och USA-ambassadören Michael Wood frågades ut av moderatorn Susanna Popova.

Och även ambassadören, som är republikan och gammal personlig vän till president Bush sedan ungdomen, sade att de unga i hans familj visade vägen.

- Jag visste vad resultatet skulle bli redan för två veckor sedan. Då sade mitt yngsta barnbarn, 5 år: ”Good night grandpa, goodnight grandma. This message was payed for by Barack Obama”.

- Obamas kampanj hade satt sig. Alla i USA pratade om Obama. Det kunde bara betyda en sak, sade ambassadör Wood.

Han erkände oförblommat att det inte var så kul att vara president Bush man i Sverige och konstatera att Bush är den minst populära personen både i USA och Sverige.

- Men han är ”a great man”.

- När folk frågar vad jag tycker om att demokraten Obama har vunnit säger jag att det amerikanska folket ville ha en förändring och att jag tycker det är fantastiskt att en svart man kunde bli president.

- Bara i USA kan en sådan här sak hända, slog Michael Wood fast.

Han sade också att han aldrig hade trott på den så kallade Bradley-effekten, att vita väljare skulle rösta vitt när de väl stod i valbåset även om de med munnen bekänt sig till Barack Obama.

- Hudfärgen skulle inte avgöra valet. Det har varit min bestämda åsikt hela tiden. Vi har inte sådan rasism i USA längre, sade Michael Wood.

Den 19 januari lämnar han in sin avskedsansökan och den 20 januari, samma dag som Barack Obama svär presidenteden, går flyget från Stockholm till hemmet i Washington DC.

Han säljer sin Saab 9-5 Biopower i Sverige eftersom det är för krångligt att ta in den till USA. Men han hoppas kunna köpa en ny Saab 9-3 Biopower om den lanseras i USA till sommaren 2009 som planerna är.

Så blev valresultatet

Antal elektorsröster: 349 för Obama - 163 för McCain.

Procent av väljarrösterna: 53 procent för Obama - 46 procent för McCain.

Antal stolar i senaten: 56 för demokraterna - 41 för republikanerna.

Antal stolar i kongressen: 252 för demokraterna - 173 för republikanerna.

Lars Anders Karlberg

Mer om: usa Michael Wood

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt