Nya superdatorn - har minne som 5000 laptopdatorer

En ny superdator med minne motsvarande 5000 laptopdatorer har anlänt till Linköpings Universitet. Med hjälp av den ska fem forskargrupper ta fram nytt material för hållbar energi.

Den  nya superdatorn, som precis anlänt till Nationellt Superdatorcentrum i Linköping, är en av de snabbaste i världen. Närmre bestämt den 386:e i världen.

-Med den datorkraften kan vi få fram detaljinformation på molekylnivå som ger oss möjlighet att designa material på ett helt nytt sätt, säger Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik vid Linköpings universitet.

Nätverket leds av fem framträdande forskare i teoretisk fysik och kemi vid LiU, KTH och Uppsala universitet: Igor Abrikosov, Sven Stafström, Kersti Hermansson, Börje Johansson och Olle Eriksson, uppbackade av föreståndaren för Nationellt superdatorcentrum Bengt Persson. Sammanlagt deltar ett 90-tal forskare med stora erfarenheter av forskning på energimaterial, där materialens egenskaper simuleras i modeller som kräver en enorm datakraft.

Deras mål är att ta fram material för miljövänlig produktion och lagring av energi, energibesparing, förvaring av kärnavfall och minskning av giftiga utsläpp. Att få tillgång till sådana material kommer att vara avgörande för en långsiktigt hållbar energianvändning.

Superdatorn som ska hjälpa forskarna att uppnå målen är ett Linuxkluster levererat av HP och består av 516 beräkningsnoder med åtta kärnor i varje. Det ger en total prestanda på 37,3 teraflop. Superdatorn invigs idag onsdag.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL