Nya regeringen visas upp i eftermiddag

2010-10-05 10:08  
Statsminister Fredrik Reinfeldt leder den nya minoritetsregeringen. Foto: Regeringen

Klockan 14.20 i dag tisdag läser statsminister Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen och presenterar den nya regeringen med gamla och nya statsråd.

Det som förr hette ”riksdagens högtidliga öppnande” startar nu klockan 11 med att Livgardetss dragonmusikkår spelar på Mynttorget.

Klockan 12.30 börjar den sedvanliga gudstjänsten i Storkyrkan.

Sedan beger sig alla ned till riksdagshuset där arméns musikkår spelar, livgardets grenadjärer paraderar, folkdansare tågar med alla Sveriges landskapsfanor och en flickkör från Göteborg sjunger.

Kungafamiljen kommer i kortege från slottet till Riksplan där talmannen möter och ledsagar de kungliga in till riksdagens plenisal där ”det högtidliga öppnandet” inleds prick klockan 14.00.

Se direktsändningen på webb-tv via riksdagens webbplats.

Klockan 14.20 läser Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen och presenterar den nya regeringen.

Enligt förhandstips ökar antalet statsråd med tre stycken till 24 stycken.

Moderaderna får 13 statsrådsstolar i den nya regeringen - två fler än i förra regeringen för att markera moderaternas framgång i valet.

Folkpartiet, centern och kristdemokraterna får behålla samma antal statsrådsposter som tidigare - fyra för folkpartiet och centern och tre för kristdemokraterna.

Klockan 15.20 blir det presskonferens med de fyra regerande partiledarna Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Maud Olofsson och Göran Hägglund. Ny och gamla statsråd kommer att finnas tillgängliga för media i riksdagshusets kammarfoajé.

Klockan 16.15 ska det sedvanliga regeringsfotot tas på Lejonbacken.

Klockan 16.30 hålls den så kallade informationskonseljen på Kungliga slottet med kungen och statsministern.

Och på kvällen blir det rikdsdagskonsert med Kungliga Filharmonikerna på Stockholms konserthus.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer