Ny Teknik-läsare gick fotoskola med Klum

2012-03-06 07:27  

Michael Borgudd och Thomas Kollfeldt var två av Ny Tekniks läsare som vann chansen att vara med på den fotoworkshop som hölls av naturfotografen Mattias Klum.

- Om ni kan få med er en ny tanke till ert arbete så är det jättebra, säger Mattias Klum under föreläsningen. Han visar bilder han tagit från Island, Afrika och Galapagosöarna och berättar att första fotouppgiften av två är att gå ut och ta bilder som förmedlar sensualitet.

Ett gäng på cirka 15 ingenjörer tar sig an uppgiften att gå ut vid Norra länken och Stallmästaregården för att fotografera något som representerar sensualitet. Diskussionen går fram och tillbaka, från kvinnliga byggarbetare, rhododendronknoppar och lusthus till kontraster mellan hårt och mjukt.

- Det är oerhört nyttigt för oss tekniker att förflytta tanken, man är lite fyrkantig och undrar "vad har vi för underlag på det här?", skämtar Anna-Karin Croner på Sweco som också var med på workshopen.

- Det roliga är att man utsätter sig själv för tanken, säger Mattias Klum, till slut har man tagit några bilder, inte bara kort. Alla kan ta en bra bild ibland men ska man repetera det så är det viktigt att man beaktar sin kreativitet.

Workshopen anordnas tillsammans med Sweco och vid utdelningen av Stora Energipriset i november förra året hade Ny Tekniks läsare möjlighet att vinna en plats i workshopen.

- Inspiration är viktigt och om man får en sådan här vitamininjektion är det inspirerande, säger Michael Borgudd som i vanliga fall jobbar som systemutvecklare.

Temat för dagen kan sammanfattas i ledorden "lite wild and crazy".

- Ser man på kända konstnärer i dag så kan man snabbt konstatera att de varken är friska eller vid sina sinnens fulla bruk. Men någonstans kan vi ju alla ha en knäppskalle inom oss, menar Mattias Klum.

Mattias Klums tips för bättre bilder

  • Var lekfull
  • Fundera på varför du fotograferar
  • Testa nya saker
  • Öva
  • Tänk utanför lådan

Petra Björk

Mer om: Digitalkamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt