Ny Imax-film hyllar ingenjörer

2018-03-27 17:42  

Filmen Dream Big handlar om människans påhittighet, tekniska lösningar och att man alltid ska drömma stort.

På Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm visas nu Dream Big: Engineering Our World skapad av MacGillivray Freeman. I filmen möts man av personliga berättelser och projekt som visar vikten av världens ingenjörer.

Filmen visar bland annat hur Kinesiska muren lyckas stå kvar trots väder och vind. Det beror på att dåtidens tekniker tillsatte ris i murbruket, vilket förbättrar hållbarheten. Man får se världens största solvärmesystem i Mojave-öknen och hur man kan bygga en undervattensrobot som utmanar fantasin.

Dream Big uppmärksammar flera kvinnliga ingenjörer och visar deras väg från barndomen och drömmar till att vara med och skapa samhället som ingenjör. En av dem är civilingenjören Menzer Pehlivan som var med om en jordbävning i Turkiet som barn. I dag utvecklar hon säkrare byggnader och inspirerar barn och ungdomar att följa sin dröm.

Ingenjörer bygger vårt samhälle

Syftet med filmen är att inspirera, motivera och visa främst studenter, lärare och ingenjörer hur viktiga våra framtida ingenjörer är. Det är de som ska bygga samhället vi bor i.

Läs mer: Sju saker bara en ingenjör vet

Katarina Deneberg är museipedagog på Naturhistoriska riksmuseet och lärare i matte, no och teknik. Hon berättar att många elever har en sorglig syn på framtiden.

– Väldigt många gymnasieelever ser någon sorts miljökollaps framför sig, säger hon.

Dream Big visar på ett enkelt sätt hur vårt samhälle är uppbyggt och ger en konkret bild av vad en ingenjör kan skapa och vem som kan bli ingenjör.

– Om man tror att allt kommer gå åt skogen så tappar man handlingskraft. Som lärare är det inte alltid så lätt att stå ensam och med peppande röst säga till eleverna att allt kommer lösa sig. Därför tycker vi att den här filmen är så viktig för våra barn och ungdomar, för den ger hopp och visar kraften som finns i oss, säger Katarina Deneberg.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt