KARRIÄR
Northvolt: 1 600 anställda sägs upp
Batteriföretaget bedömer att 1 600 medarbetare är övertaliga. Neddragningar kommer att drabba Skellefteå, Västerås och Stockholm.
– Det är otroligt tråkigt att behöva meddela detta, säger vd Peter Carlsson till Ekot.
1 600 personer får lämna batteritillverkaren Northvolt, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Det rör sig om 1 000 anställda i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.
Vd Peter Carlsson säger att bolaget måste se till att vidta "rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden".
Nu ska bolaget prioritera på att uppfylla åtaganden gentemot ”nuvarande fordonskunder”.
– Framgång för volymökningen vid produktionen i Northvolt Ett är avgörande för att leverera till våra kunder och göra en hållbar affärsverksamhet möjlig. Produktionsresultaten på senare tid visar att vi är på rätt väg, men besluten vi tar i dag krävs för Northvolts framtid, även om de är tuffa, säger Peter Carlsson pressmeddelandet.
Avbryter planer med Northvolt Ett
Besluten innebär att planerna att utöka Northvolt Ett i Skellefteå avbryts. Byggprojektet skulle ge ytterligare 30 GWh i årlig tillverkningskapacitet.
Beslutet följer efter förra månadens besked att placera tillverkningen av katodmaterial i malpåse.
I Västerås ska ambitionerna krympas vid Northvolt Labs. Även kontoret i Stockholm kommer att skäras ned.
Northvolt skriver att bolagets neddragningar är nödvändiga för att skapa en hållbar verksamhet och kostnadsbas. För att nå dit behöver arbetsstyrkan dras ned med cirka 20 procent globalt och med 25 procent i Sverige.
Förhandlingar med fackliga organisationer pågår, enligt pressmeddelandet.
Carlsson: ”Fortfarande framtiden”
Åtgärderna sker för att minska på kostnaderna, minska behovet av kapital och därigenom snabbare komma till lönsamhet, säger vd:n till SR Ekot.
– Det är otroligt tråkigt att behöva meddela detta, men det är nödvändigt för bolagets långsiktighet, säger Peter Carlsson till radion.
Han medger att det har tagit längre tid än väntat att få fart på bolaget, men är övertygad om att marknaden kommer att tiodubblas på 10-15 års sikt.
– Det här är fortfarande framtiden för elektrifiering, för omställning. Fundamentalt finns intresse för att investera i detta, säger Carlsson.
Han vill dock inte kommentera om företaget har nya investerare på gång.
–Vi jobbar kontinuerligt i en dialog med våra investerare och när jag har mer information kommer jag att komma tillbaks kring detta.
Batteriföretaget har tampats med flera problem på sistone. Tillverkningen av battericeller i Skellefteå har inte gått som planerat, samtidigt som fabriken var tänkt att utgöra en mall för den utländska expansionen.
Samtidigt har bolaget rapporterats ha ekonomiska problem och dessutom drabbats av tre eller fyra mystiska dödsfall bland de anställda.
Kommun och region: Hoppas de stannar
Kommunen och regionen hoppas att de som sägs upp stannar kvar och söker nya jobb i Västerbotten.
– Det är självklart ett väldigt tråkigt och jobbigt besked, inte minst för de som förlorar jobbet. Det är också ett tråkigt besked för oss som län, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten, vid en presskonferens i Skellefteå stadshus, om varslet.
Man hoppas dock att de människor som blir av med jobbet stannar i regionen och söker nya jobb.
– Den utvecklingen som pågår i Västerbotten, och Skellefteå och hela norra Sverige kommer kräva väldigt mycket ny arbetskraft. Den behövs både i det privata näringslivet och i välfärdssektorn, säger Hellmark Knutsson.
Northvolts varsel är inte något tecken på ”en grön bubbla” , enligt landshövdingen.
– För mig är det uppenbart att den här gröna omställningen pågår med full kraft, i Sverige, Europa och inte minst i Kina och USA. Ska Sverige och Europa vara en del av omställningen gäller det att vi tar tillvara all kompetens som vi har, säger hon.
Kommundirektör Kristina Sundin Jonsson säger att man redan planerat möten med näringslivet, regionen, länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.
– Northvolt fortsätter att vara en av stadens största arbetsgivare, men den gröna omställningen är ”mycket, mycket större än Northvolt” , säger hon.
Har flyttat in från hela världen
Anders Hedström är präst i Sankt Olovs församling och bor i Bergsbyn i Skellefteå. Bergsbyn, med drygt 1 300 invånare, ligger precis nedanför Northvolts fabriksområde.
Hans första tankar efter varslet går till de som flyttat till Skellefteå från hela världen för att arbeta på Northvolt.
– Jag har grannar från både Sri Lanka och Sydafrika som har flyttat hit med sina familjer. Det är ju personer med specialkompetenser från hela världen som har gjort en stor satsning och flyttat hit, det kan jag tycka känns jobbigt, säger han.
Annars tror han det bästa är att sitta still i båten och tycker att det svårt att veta vad som nu ska hända.
– Det kommer ta tid och kosta pengar med den gröna omställningen. Det tar tid att etablera en ny industri, säger han.