Nej till fler universitet

Det blir inga fler universitet, så lyder budskapet från högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg. Trots toppforskarutbildning får Blekinge tekniska högskola nobben igen.

I en debattartikel tidigare i år förklarade Lars Leijonborg att regeringen inte tänker låta fler högskolor få universitetsstatus. Många av landets högskolor har kämpat länge och satsat mycket på att få den status och möjlighet till forskning och ökade anslag som det innebär att vara ett universitet.

– Det är viktigare att de forskningsmiljöer som redan finns får bättre möjligheter att konkurrera än att skapa ett femtonde och kanske ett sextonde universitet. För att ytterligare skärpa konkurrensen och förstärka forskningens kvalitet kommer det också att bli möjligt att ett universitets examensrätt dras in, skrev Lars Leijonborg på Dagens Nyheters debattsida i mars i år.

Blekinge tekniska högskola fick nyss sin forskarutbildning rankad som landets bästa. Trots det blir det ingen universitetsstatus. BTHs rektor Ursula Hass är inte är särskilt förvånad över beslutet.

– För vår del känner vi att vi har en väl profilerad högskola och vi kommer fortsätta utveckla skolan inom de områden vi är bra på, säger hon till SR.

Men regeringen ser hellre en satning på kvalitet en kvantitet.

Problemet är inte kvantiteten utan kvaliteten. Det är där vi har problem och det är där kontrasten mot institutioner i en del andra länder är som störst. Sverige måste hävda sig bättre i den konkurrensen. Därför har vi inte råd med dåliga forsknings- och undervisningsmiljöer. Vi behöver miljöer som matchar och ibland överglänser de bästa i världen. Topparna i högskolelandskapet måste bli fler och dalarna färre, säger Lars Leijonborg.

Anders Flodström, chef för Högskoleverket, förespråkar en övergång till ett mer amerikanskt system.

– Jag ser inte behov av fler universitet. Jag ser ett behov av färre. Det finns colleges i USA som har ett bra rykte och som fungerar som leverantörer till de stora universiteten. Vi kommer att få den utvecklingen i Europa, säger han till DN.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt