Navigera rätt på den gränslösa relationskartan

2014-11-26 10:16  

Att uppfattas som artig är viktigare än man tror. Samarbetet blir smidigare och goda relationer är bra för affärerna.

– Vi svenskar anses vara alltför rakt på sak i många länder. Vi tror att det är ett effektivt sätt, men det är tvärtom. Den som är van vid antydningar och omskrivningar tycker att det är väldigt oartigt och obildat, säger Eva Johnsson.

Hon jobbar som konsult i interkulturella frågor och leder utbildningar för medarbetare som arbetar med olika kulturer. Deltagarna vill gärna ha konkreta råd om hur de ska uppföra sig.

– Lite småprat innan man framför sitt ärende är det viktigaste generella rådet. Det handlar om att skapa förtroende och mjukar upp relationerna i de flesta kulturer, säger Eva Johnsson.

Artighet handlar mycket om förväntningar, säger Eva Johnsson. Vi är mer positivt inställda till den som vi uppfattar som artig och blir undermedvetet mer tillmötesgående.

– Om du ger ett gott intryck skapar du bättre förutsättningar för att ditt budskap ska gå fram och att du får det du vill ha i tid.

Olika kulturer har olika uppfattning om vad som är artigt.

– Viktigast är att vara medveten om att det finns skillnader. Steg ett är att förstå det och vara lite observant på hur människor beter sig, säger Eva Johnsson.

Ett råd hon ger är att avsätta rejält med tid att bygga relationer.

– Många tycker att det är svårt att etablera kontakt med svenskar för att vi har så bråttom. Men bara det att man inte har bokat för tajt visar att man är beredd på att ta sig tid, säger Eva Johnsson.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt