När livet jäklas – så får du jobbdagen att flyta på

2020-12-03 16:00  
Ibland är livet motigt – ändå ska jobbet göras. Här är några tips som hjälper arbetet att flyta på lite bättre. Foto: Pexels

Stress, oro, familjeproblem och så kanske lite parkeringsböter på det. Vi har alla varit med om dagar när det bara blir för mycket. Och trots att tillvaron skakar ska jobbet skötas.

Alice Boyes, författare och psykolog, ger i Harvard Business Review några tips för att kunna hantera arbetsdagen när du känner dig utpumpad eller överhopad av livspusslets stundtals kantiga bitar:

Fokusera på det välbekanta

Se över din att göra-lista. Försök att hitta en uppgift du gjort många gånger tidigare och som inte kräver någon större ansträngning. Detta hjälper eftersom du vet alla steg och lätt kan få ett flyt. Även uppgifter som kan påbörjas och avslutas snabbt kan ge en känsla av prestation.

Gör något du skjutit upp

Ett annat tips går åt motsatt håll men kan också vara effektivt. Gör en uppgift som du normalt sett inte skulle prioritera eller ta tag i något du har undvikit. Det hjälper dig att känna dig kompetent och på rätt kurs. När människor känner sig låga finns en tendens att dra sig tillbaka, men genom att agera och tro på sig själv kan en negativ känslospiral vändas.

Läs mer: Studie: Ingenjörer har bättre hälsa än andra högutbildade

Minska ambitionerna

Produktivitet kan höja både humör och motståndskraft, men att försöka prestera på en hög nivå när tillvaron skakar kan leda till att du ytterligare dräneras på energi. En bra kompromiss är att göra hälften, eller två tredjedelar, av ditt vanliga arbete. Att sätta mer blygsamma mål kan förhindra att du känner dig överväldigad.

Anförtro dig

Var inte rädd för att visa dig sårbar inför dina kollegor. Berätta åtminstone för en person vad du går igenom. Då får du en bättre förståelse för att du kanske är disträ eller mindre glad än vanligt. De bästa källorna till stöd under svåra tider kan vara små oväntade gester från personer du kanske inte står så nära.

Var inte rädd för negativa känslor

Var inte heller rädd för att starka känslor ska förstöra eller hindra din produktivitet. Nedstämdhet kan öka kreativiteten och ilska bli en motor för beslutsamhet. Jobbet kan också bli en fristad vid oro. Nyckeln är att använda känslorna för att driva dig framåt snarare än att sopa dem under mattan.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt