Mojangs lyxlokaler blir nytt hem åt framtidens teknikstjärnor

2018-02-08 11:10  

Det var Markus ”Notch” Perssons överdådiga present till sina anställda. Nu ska Mojangs gamla lyxlokaler göras om till kontorshotell för Sveriges nästa tech-stjärnor.

Hunden Pixie skuttar exalterat fram över den guldfärgade heltäckningsmattan, och hoppar upp i en Chesterfield-fåtölj.

Husse Andreas Broryd, vd för uppstartsbolaget Workaround och dess nybildade dotterbolag Stayaround, ser minst lika nöjd ut.

Han tittar ut över det 700 kvadratmeter stora kontoret, inrymd i en gammal tobaksfabrik på Södermalm i Stockholm. Fram till i förra veckan var det här succébolaget Mojangs huvudkontor. Nu ska stället göras om till ett ”co-working space”, ett slags kontorshotell för unga teknikbolag.

– Mojang har skaffat nya lokaler vid Münchenbryggeriet, och hade en stark drivkraft att komma ur kontraktet här tidigare. Vi blev kontaktade av fastighetsägaren, och såg direkt en superpotential, säger Andreas Broryd.

Det är lätt att förstå vad han menar. Lokalen är ritad av BSK Arkitekter, och ser ut att ha inretts utifrån en tonårsmiljardärs vildaste fantasier.

Läs mer: Därför jobbar du bättre på caféet än vid ditt skrivbord

Resultatet påminner om en superlyxig viktoriansk herrklubb, med arbetsbord i småländsk ek, oljemålningar på väggarna, en biograf – och ett enormt konferensrum som hade kunnat imponera på Donald Trump.

– Stället byggdes för 13 personer, men på slutet hade Mojang runt 70 anställda här. Vi tror att vi kan ha omkring 50 personer här. De första hyresgästerna kan flytta in om någon vecka.

Målet är att bygga upp en ”community” – en modern form av socialt nätverk – där olika teknikbolag kan utbyta idéer och dra nytta av varandras kompetenser.

– Vi tror att det är bolag som har kommit en bit som kommer att söka sig hit – de som är beredda att betala lite extra utan att det för den sakens skull blir särskilt dyrt, säger Stefan Söderlindh, operativ chef på Stayaround.

När Workaround startade var idén att skapa en helt digital marknadsplats där överblivna kontorslokaler hyrs ut till småföretag och frilansare på månad till månad-kontrakt.

Läs mer: Kombikontoret får oss att bråka mest

Våren 2017 tog man steget till att också bli hyresvärd.

Första projektet var gamla KPMG-huset i Stockholm City, som har gjorts om till ett startup-palats med plats för 70 bolag.

– Vi lyckades så bra med KPMG-huset att hyresvärdsverksamheten nu har knoppats av till ett eget bolag, Stayaround. Korta och flexibla hyreskontrakt är en av poängerna med framtidens arbetsplats. Vi ser också en tydlig utveckling där större företag minskar på sina huvudkontor, och i stället placerar projektgrupper på satellitkontor. Vi tror att vi kan göra stor skillnad inom det området, säger Andreas Broryd.

Workaround

Gör: Digital marknadsplats för överblivna kontorslokaler.

Startår: 2015.

Ort: Stockholm.

Anställda: 15.

Omsättning: 13 MKR (2017)

Kunder: Bland annat Spotify, Securitas och Kry.

Dotterbolaget Stayaround bildades 2018, och har hand om det nya affärsområdet med förvaltning och uthyrning av kontorslokaler.

Fastighetsägare som har oanvända lokaler kan höra av sig till Stayaround, som tar över kontraktet, hyr ut kontorsplatserna och tar hand om lokaldriften.

Sedan tidigare bedriver Stayaround verksamhet på Tegelbacken i Stockholm City samt i Stadshagen.

Kalle Wiklund

Mer om: Kontor Mojang

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt