Moderatkritikern blev inte forskningsminster

2010-10-05 15:16  

Forskningsministern Tobias Krantz (FP) fick lämna regeringen efter bara ett år. Men hans efterträdare blev inte förhandstippade generations- och partikamraten Erik Ullenhag.

Erik Ullenhag är bland annat känd för att ha krävt att moderata samlingspartiet borde läggas ned eftersom konflikten mellan konservativa och liberala krafter inom moderaterna är olösbar.

Moderaterna behövs helt enkelt inte. KD kan ta över de konservativa moderaterna och folkpartiet de liberala, skrev han i en debattartikel i DN 2002.

Nu är hans sågning av moderaterna förlåtna och han får komma in i den nya moderatstyrda minoritetsregeringen.

Expressen kunde på förmiddagen avslöja att Erik Ullenhag skulle få en statsrådspost och spekulerade i att han skulle fullfölja den folkpartistiska traditionen att ta över högskole- och forskningsfrågorna i regeringen.

När den borgerliga alliansen bildade regering för fyra år sedan fick folkpartiledaren Lars Leijonborg den statsrådsstol som han själv ville ha – högskole- och forskningsminister.

Men Lars Leijonborg lämnade överraskande regeringen förra sommaren efter att hjärtefrågan forskningspropositionen var lämnad och hans stora projekt Globaliseringsutredningen avslutats.

In kom den ganska okända fp-riksdagsmannen Tobias Krantz som ny högskole- och forskningsminister.

De stora frågorna var redan avbetade av Lars Leijonborg och Tobias Krantz har inte haft så stor chans att skapa sig en tydlig profil.

Tobias Krantz fick bara ett år på sig.

Hans jobb som forskningsminister tas över av departementschefen och utbildningsministern Jan Björklund samtidigt som folkpartiets integrationsexpert Nyamko Sabuni blir biträdande utbildningsminister.

Erik Ullenhag blir istället biträdande arbetsmarknadsminister under moderaten Hillevi Engström.

Erik Ullenhag var ordförande i Liberala ungdomsförbundet 2002-2006. Under samma period var Tobias Krantz vice ordförande.

De kom också in i riksdagen samtidigt, år 2002.

Erik Ullenhag åkte ur riksdagen 2006 när Folkpartiet tappade ett mandat i Uppsala.

Han fick i stället ta över partisekreterarposten efter att dåvarande partisekreteraren Johans Jakobsson gjort bort sig i den så kallade spionaffären.

Det var under valrörelsen 2006 som socialdemokratiska arbetarepartiet blivit utsatta för dataintrång i sitt interna datanätverk SAP-net och spåren ledde till folkpartiets kansli.

Katarina Ellemark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer