Microsoft testade fyradagarsvecka – ökade produktiviteten med 40 procent

2019-11-04 09:21  
Microsofts experiment visar att kortare arbetstid även kan löna sig för arbetsgivare. Foto: Ullstein bild - imageBROKER

2 300 anställda i Japan slapp jobba fredagar i en hel månad. Nästan alla gillade det – och jobbet blev inte lidande.

Kortare arbetstid kan löna sig för arbetsgivaren också. Det visar åtminstone ett experiment som Microsofts japanska lokalkontor genomförde i somras.

Under augusti månad fick bolagets 2 300 anställda betald ledighet varje fredag, och det fem veckor långa experimentet verkar ha blivit succé, rapporterar Mashable med hänvisning till nyhetssajten Nikkei.

Läs mer: Kortare arbetsdag måste inte sänka produktiviteten

När Microsoft nu summerat resultaten visar det sig att de anställdas produktivitet ökade med nästan 40 procent jämfört med samma period förra året. I det här fallet definieras produktivitet som försäljning per medarbetare.

En bidragande orsak kan ha varit att Microsoft samtidigt satte en ambition om att korta alla interna möten till max 30 minuter.

Samtidigt som produktiviteten ökade minskade bolagets elräkningar med drygt 23 procent för augusti, eftersom kontoren kunde hållas stängda en extra dag. Antalet utskrifter minskade också med knappt 59 procent.

Läs mer: Experiment: Anställda gjorde hela veckans arbete på fyra dagar

Föga förvånande ska drygt 92 procent av de anställda ha uppgett i en medarbetarundersökning att de uppskattade den kortare arbetsveckan.

Microsoft Japan uppges ha som plan att återupprepa experimentet nästa sommar, och eventuellt även utöka det till en längre period.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt