Medelålders entreprenörer bakom framgångsrika bolag

2019-12-05 11:15  
Mark Zuckerberg och Bill Gates. Foto: TT, Jae C. Hong

Unga företagare dominerar topplistor över växande start ups, men forskning visar att de mest framgångsrika entreprenörerna snarare är i medelåldern.

Bill Gates, Steve Jobs och Mark Zuckerberg var i tjugoårsåldern när de lanserade sina företag, och under de senaste tio åren har många start up-grundare i trettioårsåldern vunnit utmärkelser och figurerar på topplistor. Det är därför lätt att tro att de flesta framgångsrika företagarna är unga.

Men bakom mediebilden finns ett annat mönster, visar forskning som beskrivs i Harvard Business Review.

Fyra amerikanska forskare har analyserat åldern för samtliga företagsgrundare i USA under de senaste åren. Resultaten visar att den genomsnittliga åldern vid start av ett företag är 42 år.

Men alla nya företag har inte ambitionen att bli stora. För att kunna fokusera på högteknologiska start up-företag har forskarna därför vägt in variabler som beviljade patent, anställdas utbildning eller närhet till entreprenörs-nav som Silicon Valley.

Läs mer: Det här behöver du veta för att lyckas i Silicon Valley

Trots de snävare kriterierna visade det sig att de flesta som startar ett högteknologiskt företag är i fyrtioårsåldern. Denna genomsnittliga ålder gäller även inom mjukvaruutveckling, där det dock inte är ovanligt med yngre grundare.

Även när forskarna analyserade de mest framgångsrika start up-företagen sågs en högre snittålder. Bland företagen med bäst tillväxt under de första fem åren var grundarna cirka 45 år.

Enligt forskarna finns flera förklaringar till att högre ålder kan vara en fördel vid framgångsrikt entreprenörskap, men den mest kritiska faktorn är bransch- och yrkeslivserfarenhet.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt