Med lycka följer produktivitet

2009-08-19 08:08  
Richard Wiseman

Chefen kan höja produktiviteten genom att hjälpa sina medarbetare att bli femton procent lyckligare varje dag, enligt en brittisk lyckoforskare.

Tricket är att varje dag hjälpa medarbetaren att komma på något lyckat vederbörande gjorde föregående dag, och stenhårt tänka på det. Att uttrycka tacksamhet, le, göra något vänligt är också lyckoskapande, har man upptäckt vid Hertfordshire-universitetet utanför London. Där har man utfört ett unikt massexperiment för att undersöka lyckans natur.

– Att tänka på något lyckat från föregående arbetsdag visade sig vara den mest effektiva metoden. Gruppen visade upp en femtonprocentig lyckoökning, säger professor Richard Wiseman, som leder lyckoforskningen vid Hertfordshire-universitetet till Management Issues.

Lyckliga människor producerar mer och de är friskare och lever längre än de missmodiga. De har starkare immunförsvar och hjärt-kärlsystem och har mindre benägenhet att drabbas av alkoholism och andra livsstilssjukdomar.

Fotnot.Pessimister riskerar att dö i förtid, enligt en amerikansk undersökning som publicerats i det amerikanska hjärtsällskapets tidskrift Circulation. ”Resultaten visar på ett samband mellan psykologiska faktorer och livslängd. Mer forskning behövs för att se om behandling som ökar optimism eller minskar cynism och fientlighet leder till bättre hälsa” säger Hilary A Tindle, som lett den stora studien, som pågått i femton år vid Pittsburgh-universitetet i en kommentar på hemsidan.

Elisabeth Vene

Mer om: produktivitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer