Marknaden skriker efter teknikkompetens

2016-06-02 15:02  
En ny undersökning visar att Sveriges marknadsutveckling för teknikkonsulter hör till de starkaste i Europa. Foto: Alamy

Sveriges efterfrågan på teknikkonsulttjänster är bland de högsta i Europa, och väntas fortsätta stiga. Det framgår i senaste EFCA-barometern.

Den europeiska federationen för teknikkonsulter, EFCA, har idag publicerat sin senaste konjunkturbarometer. Den visar att Sveriges marknadsutveckling hör till de starkaste i Europa. Detta beror bland annat på stora infrastruktursatsningar under åren efter finanskrisen, och på att byggsektorn fått fart under de senaste två åren.

– Men detta kräver att vi stärker utbildnings- och kompetensförsörjningssystemen ordentligt. Vi behöver både nyutbilda fler ingenjörer, och ta hand om dem som redan finns genom att se till att fler vidareutbildar sig, säger Magnus Höij, vd på Svenska Teknik & Designföretagen.

Även i syd- och mellaneuropa utvecklas marknaden för tekniska konsulter positivt, vilket ytterligare ökar behovet av kompetensförsörjning i Sverige, enligt Magnus Höij.

– Just nu har Sverige goda möjligheter att attrahera arbetskraft och kompetens från andra europeiska länder, där det i dagsläget är ont om uppdrag och ett överskott av kapacitet. En fortsatt positiv utveckling i södra Europa gör dock att vi inte kan räkna med att spanska, italienska eller franska ingenjörer kan bidra till svenska projekt, säger han.

Magnus Höij ser konjunkturbarometerns resultat som en ”signal till samhället i stort”.

– Om vi inte stärker utbildningssystemen så kommer vi i förlängningen få svårt att tillhandahålla de kompetenser som samhället behöver, säger han.

EFCA- Barometern presenteras två gånger per år och baseras på enkätundersökningar bland de nationella medlemsassociationerna, som STD-företagen, och visar den övergripande utvecklingen runt om i Europa.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Tommy Harnesk

Mer om: Teknikkonsulter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer