Manlig gräddfil försvinner

2010-01-12 10:51  

Positiv särbehandling ska bort från universitet och högskolor. Det föreslår regeringen. – Positiv särbehandling ingen väg att komma åt problemet med ojämlikhet i högskolan, skriver högskole- och utbildningsminister Tobias Krantz i dag på DN debatt.

De flesta universitet och högskolor i Sverige tillämpar på olika vis positiv särbehandling. Det har ett till att en rad rättsprocesser har inletts mot högskolor och universitet, när kvinnliga studenter med toppbetyg mist sina studieplatser till mindre framgångsrika manliga studenter, i könsblandningens namn.

– Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor, skriver Tobias Krantz i sin debattartikel i Dagens Nyheter.

Regeringen ska inom kort skicka ut ett förslag på att ta bort den här formen av kvotering ur högskoleregleringen.

– Anledningen till vårt engagemang är enkel: jämställdhet inom utbildningssystemet är inte bara en rättighetsfråga utan handlar också om kvalitet. Att inte rekrytera de bästa av båda könen till landets lärosäten är ett resursslöseri för hela samhället, skriver Krantz.

– Det måste löna sig för alla att anstränga sig – också inom utbildningsväsendet.

Bravo! kommenterarr förbundet Liberala Kvinnor Tobias Krantz förslag att ändra på systemet som innebär att män som söker universitets- och högskoleutbildning gynnas på kvinnornas bekostnad.

– Det är oacceptabelt med högskolekvotering i ett samhälle där vi vill se individen och samtidigt motverka diskriminering. I december slog Svea hovrätt fast att det var olagligt av Sveriges lantbruksuniversitet att ”positivt särbehandla” män som sökt veterinärutbildningen. Nu sätter Alliansregeringen ner foten och skrotar universitetens manliga gräddfil, säger Birgitta Ohlsson, förbundsordförande för Liberala Kvinnor, i ett pressmeddelande.

– Flit är fint. Begåvning, studieansträngning och ambitioner ska premieras och inte kön, säger Birgitta Ohlsson.

Elisabeth Vene

Mer om: Diskriminering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt