”Man kan bli både forskare och företagare”

2014-02-05 15:37  
Fredrika Gullfot, vd på Simris Alg, håller upp ett prov med algolja. I bakgrunden syns odlingsmodulerna. Foto: Jens Nilsson

Fredrika Gullfot, vd och grundare av Simris Alg, får Svenska Kemiingenjörers Riksförenings kemiteknikpris för 2014.

- Det är jätteroligt och överraskande. Vi har tidigare fått priser för miljö och entreprenörskap men det här är mer vetenskapligt, vilket är kul, säger Fredrika Gullfot.

I motiveringen till att du får priset nämns bland annat att du är en god förebild för unga som står inför sitt karriärval.

Vad säger du om det?

- Ja, med min bakgrund är det lite oklart hur det ska tolkas. Jag är ursprungligen verkstadsmekaniker och började plugga när jag var 25 år och läste då klassisk arkeologi. Sedan har jag studerat finansiell matematik och blev senare färdig civilingenjör när jag var 40 år och därefter doktorerat. Så min karriär är lite brokig, säger Fredrika Gullfot, som i år fyller 47 år.

- Men en sak som jag tror kan vara bra för unga, är att se att man kan bli både forskare och företagare. Det går att kombinera.

Juryn skriver också att du får priset - som är en solid silvertacka på 500 gram - för ditt "arbete med att bygga upp en produktion av såväl drivmedel som kosttillskott baserad på industriell algodling, ett spännande exempel på ett bioraffinaderi."

Då handlar det om bolaget Simris Alg som du startade för drygt tre år sedan. Hur går det för bolaget?

- Det går bra. Senare i år kommer vi att komma med vår första leverans av kapslar med Omega 3-olja. Hittills har vi ingen försäljning och finansieringen kommer så här långt från riskkapital och affärsänglar, säger Fredrika Gullfot.

Civilingenjör och teknologie doktor

Namn: Fredrika Gullfot.

Ålder: 47 år.

Utbildning: Civilingenjör och teknologie doktor i bioteknik från KTH.

Karriär: Verkstadsarbetare, finansiell matematiker, forskare och grundare av Simris Alg.

Äter: Vegan.

Simris Alg

Tillverkar: Omega 3-fetter från odlade mikroalger.

Grundat: 2010.

Antal anställda: 9.

Olle Nygårds

Mer om: bioteknik Alg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt