Lögndetektorn avslöjar sjukfuskare

2008-05-29 10:45  

En lögndetektor i andra luren när du ringer dig sjuk. Det är det senaste vapnet i jakten på förmodade fusksjuka. Systemet har testats i pilotprojekt i Storbritannien och avslöjat lögnare.

Röstigenkänningssystemet, som heter Voice Risk Analysis, gör tusentals mätningar under ett telefonsamtal. Om det noterar förändringar i rösten som tyder på att personen är i pressat läge, det vill säga antagligen ljuger, kopplas samtalet in till chefen eller vem man nu har valt.

- Om du vet att du måste passera en lögndetektor, tänker du dig säkert för en extra gång innan du sjukanmäler dig, säger Lawrence Knowles till Daily Mails webbupplaga. Han är vd för ett mjukvaruföretag och en av de företagsledare som är sugna på det nya systemet.

De brittiska arbetsgivarna tror att 12 procent av sjukanmälningarna är fusk och att det sammanlagt rör sig om 21 miljoner stulna arbetsdagar varje år till en kostnad på 1,6 miljarder pund.

- Den här tekniken kan bli mycket användbar när arbetsgivaren misstänker fusk, säger Susan Anderson på brittiska Industriförbundet.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt