Lögn i cv lönar sig inte

2008-10-29 07:33  

Lögner om examina och påhittade referenser. Hälften av Sveriges personalchefer kan vittna om lögnaktiva cv. Bara åtta procent av de anställda medger att de ljugit i meritförteckningen.

Det är Jobbguiden.se som har undersökt hur det står till med sanningshalten i kandidaternas meritförteckning. Nästan hälften av Sveriges personalchefer, 46 procent, har upptäckt lögner av olika grovlek i jobbansökningarna.

De vanligaste gäller överdrifter av vilket ansvar man haft, 52 procent. Många ljuger också om sina kunskaper, vilken befattning de haft, vilken utbildning de har och vilka de tidigare arbetsgivarna är.

Av de arbetsgivare som upptäckt lögner är det 54 procent som automatiskt avfärdade kandidaten. 31 procent valde att låta personen gå vidare i anställningsprocessen, men någon anställning blev det aldrig.

– Även smärre försköningar, till exempel en liten ändring av datum eller överdrift av tidigare ansvar, kan skada din trovärdighet hos en potentiell arbetsgivare, säger Jobbguidens vd Johan Hjelte i ett pressmeddelande.

Jobbguiden har bett personalcheferna att berätta om de mest bisarra tabbar kandidaterna gjort i jobbansökningarna.

* Ljög om sin ålder – med 35 år.

* Bifogade en bild av sig själv på krogen.

* Påstod att arbetsförmedlingen tvingade honom att söka jobbet.

* Uppgav påhittade referenser.

* Påstod sig ha tagit sjuksköterskeexamen utan att ens ha påbörjat utbildningen.

* Listade på meritförteckningen att han raderat sitt förra företags databas.

* Ljög om att ha haft tidigare anställning hos en annan person på företaget.

* Skrev ”läget kompis” överst på cv:t.

Elisabeth Vene

Mer om: cv jobbansökan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt