Ljus framtid för alla ingenjörsstudenter

Förra året påbörjade över 10 000 studenter en ingenjörsutbildning i Sverige. Och enligt Arbetsförmedlingen kommer de inte att få problem att hitta jobb i framtiden. – Det ser bra ut för ingenjörer redan nu finns det gott om jobb och snart kommer det bli riktig brist, säger Tord Strannefors prognoschef på Arbetsförmedlingen.

I många branscher ser det just nu dystert ut på arbetsmarknaden men det gäller inte för ingenjörer. Redan nu finns det gott om jobb framförallt om du både har utbildning och erfarenhet.

– Det finns redan nu en brist på ingenjörer med erfarenhet men snart börjar även de stora pensionsavgångarna och då kommer det bli riktig brist oavsett om man har erfarenhet, säger Tord Strannefors.

Den främsta anledningen till att det är en brist på ingenjörer är att man under flera år inte utbildat tillräckligt många. Det senaste året har det dock skett en liten ökning av antalet antagna på de olika programmen. Enligt Strannefors påbörjade 6770 studenter en civilingenjörsutbildning och 4250 en högskoleingenjörsutbildning under förra året. Läsåret innan var var siffrorna 5999 civilingenjörer och 3267 högskoleingenjörer.

Och för de allra flesta av dessa ser framtiden ljus ut.

– Det spelar nästan ingen roll vilken inriktning man väljer. Den enda inriktningen som kan få lite problem är kemi-ingenjörer annars ser det mycket bra ut, säger Strannefors.

Som det ser ut på arbetsmarknaden just nu är det framförallt ingenjörer och personer som vill jobba inom hälso- och sjukvården som kommer att ha det lätt att skaffa ett jobb, berättar Strannefors.

– Även ur ett långt perspektiv ser det väldigt bra ut för ingenjörer, säger Strannefors

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt