Lista: Så mycket tjänar <br></br>chefer i teknikbranscher

Ingenjör och teknisk chef – då tjänar du mer än genomsnittschefen. Allra bäst är chefslönerna för tekniker inom gruv- och mineralbranschen: 70 735 kronor.

– Se till att göra ett bra jobb där du är. Då står du rustad när konjunkturen vänder, säger Jaime Aleite, löneexpert på Ledarna.

Det lönar sig att satsa på en teknisk utbildning trots kristider. Chanserna att få jobb är större för ingenjörer än för de flesta andra yrkesgrupper. Och när du kommit en bit i karriären får du en högre chefslön.

Dessutom visar en ny lönerapport från Ledarna att chefer inom tekniska sektorer tjänar mer än genomsnittschefen i Sverige, som ligger på en lön på 34 100 kronor. Ledarna har gjort en stor undersökning som baserar sig på uppgifter från 66 200 svenska chefer och speglar hela den svenska chefsmarknaden som omfattar 500 000 chefer

Chefer inom tekniska sektorer tjänar oftast betydligt mer. För en företagsledande chef inom verkstadsindstrin är medellönen 63 500 kronor. En chef inom gruv- och mineralhantering kan tjäna ännu mer, i snitt över 70 000 kronor i företagsledande ställning.

I den djupa lågkonjunktur vi befinner oss i just nu är chefernas ansvar ofta större än någonsin. Företaget ska hållas i gång och under neddragningar tvingas chefen fatta många svåra beslut och ha jobbiga medarbetarsamtal om till exempel varsel.

– Jag önskar att arbetsgivarna ser och förstår att värdera det goda ledarskapet, säger Annika Elias, ordförande för ledarna.

Var fjärde chef bytte jobb under 2008. Av dem bytte merparten jobb hos samma arbetsgivare. Att byta jobb kan vara ett bra sätt att få upp sin lön.

I Stockholms län tjänar cheferna mest i landet 37 800 kronor i månaden. I botten finns chefen i Jämtlands län med 31 402 kronor i månaden. Finansdirektörerna och informationsdirektörerna hör till de chefer som tjänar mest. Städledare och skolmåltidsföreståndare är de som tjänar minst

Chefslöner 2009 i sammanfattning

  • Var åttonde anställd är en chef
  • Hälften av Sveriges chefer är första linjens chefer
  • Medianlönen för en chef är 34 100 kronor per månad
  • Fyra av tio chefer har rörliga lönedelar, t ex bonus
  • Finansdirektörer och informationsdirektörer är de chefer som tjänar mest
  • Städledare och skolmåltidsföreståndare är de chefer som tjänar minst
  • Chefer i storstadsregionerna tjänar mer
  • Ledarnas chefslönestatistik baserar sig på uppgifter från 66 200 svenska chefer och speglar hela den svenska chefsmarknaden som omfattar 500 000 chefer

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer