Ledarna: Här är framtidens chefer

2009-03-09 09:37  

Sverige behöver nya chefer med en modern ledarstil. Det tycker chefsorganisationen Ledarna och presenterar en lista på unga kvinnor som gjort förändringar som gett resultat inom sina respektive verksamheter.

Lagom till kvinnodagen den 8 mars släppte chefsorganisationen Ledarna en lista på framstående kvinnliga ledare under 35, än så länge utan inbördes rangordning.

En av cheferna är Ingrid Larsby Arvered, 31, på Sandvik Materials Technology. Där är hon global inköpschef sedan förra året. Hon kom till Sandvik 2006 från SCA, med en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Linköping. Det är roligt att hamna på en sådan här lista, tycker hon.

– Det är alltid kul att få positiv uppmärksamhet. Men framför allt är det generellt sett bra med att sätta fokus på kvinnliga chefer. Det är en bit kvar tills det är lika många kvinnor som män.

Ingrid Larsby Arvered var med på listan förra året också.

– Det är inspirerande och positivt att det finns rätt mycket förebilder i ens egen generation också i helt andra branscher.

Tanken bakom Ledarnas lista är att lyfta fram goda exempel och inspiratörer.

– De unga kvinnor som är med på vår lista bedriver sitt ledarskap på ett nytt sätt. De är inte bara goda förebilder för andra unga kvinnor utan även för sina jämnåriga manliga kolleger och alla andra som sitter på en ledande position, säger Klara Adolphson, ledarskapskonsult och jämställdhetsexpert på Ledarna.

Om man tror att jämställdhetsproblemet har försvunnit i och med en ny generation chefer, och att sådana här listor därför inte behövs, kan ta del av Ledarnas undersökning Chefsbarometern. Där svarar 4 av 10 unga kvinnliga chefer att de tilltalats eller behandlats nedlåtande på grund av kön (siffran för män är 4 procent).

Unga manliga chefer uppger i Chefsbarometern att de har fått chefsjobbet mycket för att de och rekryterarna hade liknande egenskaper. De upplever också mycket starkare stöd från ledningen att gå vidare i karriären.

Elisabeth Vene

Mer om: Ledarna Chefer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer