Lättare att bli rik för manliga chefer

2010-04-12 11:25  
Foto: Jonas Askergren

Lönegapet mellan manliga och kvinnliga chefer ökar. Genomsnittsmannen tjänar 1 600 kronor mer än genomsnittskvinnan. Det visar Ledarnas senaste lönekartläggning.

Fackförbundet Ledarna genomför varje år en lönekartläggning bland sina medlemmar. I årets undersökning, som baseras på löneuppgifter från sista kvartalet 2009, har gapet mellan kvinnors och mäns löner ökat. Förra året var medianlönen för kvinnor 1 200 kronor lägre per månad än för män. I årets resultat har skillnaden ökat till 1 600 kronor.

- Det är bekymmersamt att det inte går åt rätt håll. Vi tror att det kan bero på att arbetsgivare är dåliga på att sätta lön utifrån neutrala kriterier, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, blev förvånad över siffrorna i Ledarnas undersökning.

- Jag tror inte att det är så dramatiskt på bygg. Byggcheferna har varit med och gjort lönekartläggningar på några företag och där har det inte varit så alarmerande löneskillnader.

Se hur byggchefernas lön förändras med befattning och läs resten av artikeln på Byggvärldens nätupplaga

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt