Lämna jobbet med finess

2012-08-27 08:27  
Letar du efter ett nytt jobb? Rekryteringsexperten tipsar om hur du bäst lämnar din gamla arbetsplats. Foto: Colourbox

Det går att säga upp sig snyggt, utan att bränna broar. På så sätt kan du till och med stärka din yrkesmässiga ställning, säger rekryteringsexperten.

Det är nu, efter semestern, som det verkligen känns om ditt jobb är det rätta eller om det är dags att söka nytt.

Dock är det lika viktigt för den fortsatta karriären att du lämnar ditt gamla jobb med finess som hur du presterar på nya jobbet. Det säger Claudio Fernández-Aráoz, expert på chefsrekrytering och författare till boken Great People Decisions.

I Harvard Business Review ger han tips på hur man bäst går till väga:

 • Analysera grundligt vad du är bra på och vad du helst vill göra. Ta hjälp av personer du litar på. Matcha din önskedröm med vad marknaden erbjuder.
   
 • Begrunda vilka möjligheter som finns internt först. Kanske finns drömjobbet på din arbetsplats.
   
 • Håll dina planer hemliga. Om inte annat är det pinsamt om det inte blir något nytt jobb och folk har vetat om att du söker.
   
 • Nätverka försiktigt. Om du har en kollega du verkligen litar på, invig denna. Det kan sätta i gång den nödvändiga kontaktprocessen. När du träffar folk som inte har med företaget att göra kan du lägga ut lite krokar, men akta dig för att verka desperat.
   
 • Dags att meddela chefen. Berätta för chefen så fort som möjligt, innan någon annan gör det. Du riskerar förstås att bli illa behandlad och att chefen sätter käppar i hjulet. Men en klok chef gläds åt din ärlighet och att få chansen att planera för tomrummet du lämnar.
   
 • Respektera arbetstiden. Stjäl inte tid från arbetsgivaren genom att smita iväg och låtsas att du ska till tandläkaren. Ta ledigt, om det inte går på annat sätt.
   
 • Skaffa de rätta referenserna. Om inte chefen vet att du söker nytt jobb, är hon/han förstås utesluten. Du kan välja en pålitlig kollega eller kontakta tidigare arbetsgivare. Kräv ett definitivt jobberbjudande om rekryteraren prompt vill ha direktreferens från din nuvarande chef. Skynda dig att informera!
   
 • Tacka nej till moterbjudande. Erfarenheten visar att löftena om högre lön och mer ansvar gärna dunstar bort. När du väl har tackat ja till ett nytt jobb är det ett mycket dåligt karriärdrag att acceptera ett erbjudande om att stanna kvar.
   
 • Om du inte är så viktig kanske du får gå innan uppsägningstiden är till ända. Men om du är mitt i ett viktigt projekt inger det enbart respekt hos din nya arbetsgivare om du tar ditt ansvar och låter vänta lite på dig.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt