Kvinnor oftare sjuka av stress än män

2017-01-09 13:32  
Närmare 190 000 personer fick sjukersättning från Försäkringskassan den 30 september i fjol. Majoriteten, 66 procent, var kvinnor. Foto: Alamy

Var femte sjukskriven kvinna kan inte jobba på grund av någon stressrelaterad diagnos. För männen är motsvarade andel en tiondel, rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av ny statistik från Försäkringskassan.

Oftast är diagnosen i de här fallen ”anpassningsstörningar” eller reaktioner på svår stress. En annan trend är att personer som inte varit sjuka tidigare, framför allt i gruppen 30–39-åringar, nu allt oftare sjukskriver sig.

– Den dubbla arbetsbördan som kvinnor ofta har, för hem och barn och för arbetet, ökar risken för sjukskrivning. Det har blivit svårare att kombinera arbete och familj, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, till DN.

Sammanlagt fick närmare 190 000 personer sjukersättning från Försäkringskassan den 30 september i fjol. Majoriteten, 66 procent, var kvinnor.

Mer om: Stress

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt