Kvinnliga förebilder prisas i it-branschen

2015-11-10 15:12  
Årets vinnare av Womentorpriset: Från vänster Katja Lundqvist, Mikaela Westring och Isabelle Norman från föreningen Datatjej, samt Johanna Berlinde från Telia Sonera. Foto: Womentor

Föreningen Datatjej och Telia Sonera-chefen Johanna Berlinde belönas med Womentorpriset för sitt arbete att locka kvinnor till ledande poster i it- och telekomsektorn.

Priset delas ut varje år av branschorganisationen It & Telekomföretagen och tidningen Computer Sweden. Sedan två år tillbaka går priset till en organisation och en individ.

2015 ges det individuella priset till Johanna Berlinde, chef för Telia Soneras mediatjänster och som tidigare även har arbetat på Tele2. Juryn motiverar valet med att hon under lång tid har bidragit till att öka andelen kvinnor på ledande poster i de organisationer där hon har jobbat. Under de senaste tre åren på Telia Sonera Media & Entertainment har andelen kvinnor ökat från tio till 65 procent.

Priset i kategorin organisation går till den ideella föreningen Datajej. Juryn tycker att föreningen gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till it-branschen och att där ta ledande positioner. ”Datatjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver It & Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

Priset delades ut i Stockholm i förra veckan på It & Telekomdagen.

Juryn består av Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör på It & Telekomföretagen och vice vd på Almega, Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, Jonas Stier, professor i sociologi vid Mälardalens högskola, och Per Danielson, ansvarig utgivare på Computer Sweden.

 

Läs fler karriärnyheter på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se!

Linda Nohrstedt

Mer om: IT-branschen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt