Kvinnlig chef vill ha svårare jobb

2009-03-26 07:46  
Anna Markelius

Kvinnliga chefer önskar sig svårare arbetsuppgifter. Manliga vill ha mer betalt. Så kan man sammanfatta en undersökning om hur chefer ser på hur deras potential tas tillvara.

Den största skillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer är att de kvinnliga kontinuerligt ber om svårare och mer krävande arbetsuppgifter, medan männen ber om befordran och löneförhöjning. Fenomenet är globalt, ser man i en undersökning som konsultbolaget Accenture har gjort. 3 600 chefer i 18 länder svarade.

– Man måste hjälpa kvinnor att nå toppen, inte bara genom att öppna dörrar utan också med att stärka förmågan att lita på sin egen kompetens och våga ta plats. Till syvende och sist handlar det ju om att cheferna i företagen måste ta tillvara alla medarbetares kompetens, säger Anna Markelius, marknadschef på Accenture, i en kommentar i Svenska Dagbladet.

46 procent av kvinnorna och 49 procent av männen upplevde att deras potential inte utnyttjades fullt ut. Mest underutnyttjade känner sig de manliga cheferna i Mexiko, där bara 5 procent kände sig tillräckligt utmanade.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer