Kroppsspråket kan hjälpa (eller stjälpa) under en arbetsintervjun

2021-02-15 07:07  
Med rätt kroppsspråk under arbetsintervjun kan du landa drömjobbet. Foto: Pexels

Ansiktsuttryck och andra kroppsliga rörelser kan avslöja mer än du önskar, men också stärka kontakten med intervjuaren. Här är fem saker att tänka på.

En stor del av vår kommunikation är inte verbal och vårt kroppsspråk har därför stor betydelse för hur vi framstår under en intervjusituation. Tidningen Forbes tipsar här om hur rätt kroppsspråk kan leda till drömjobbet.  

Tänk på hållningen 

Att sitta som en hösäck visar brist på självförtroende och är dessutom respektlöst mot intervjuaren. Om du däremot sitter på stolkanten och lutar dig lite in mot skärmen signalerar du intresse och engagemang för samtalet. Under en videointervju bör du ha kameran i ögonhöjd och placera dig så att du syns från midjan och uppåt. Möjligheten att se både ansiktsuttryck och gester bidrar till bra kontakt med intervjuaren. 

Sitt still 

Nervösa rörelser som att vrida på fingrar eller pilla i ansiktet ska undvikas. Det är distraherande för intervjuaren och kan ge intryck av att du är ointresserad. Lika illa är ovanan att rastlöst svänga med benet. Det kanske inte syns på video men kan få hela kroppen att röra sig. Självfallet bör du inte heller låta ögonen fladdra iväg för att kolla mobilen. 

Läs mer: Körigt på jobbet? Så ger du bra feedback till chefen

Håll ögonkontakt  

Ett stort misstag många gör under videointervjun är att titta på sig själva. Försök istället att se rakt in i kameran. Det kommer att göra stor skillnad i kontakten med intervjuaren. Kandidater som möter blicken framstår ofta som sympatiska. Självklart ska du inte stirra, men vanlig ögonkontakt visar att du är intresserad och respektfull. 

Le lite lagom

När du fyrar av leenden gäller det att tänka på vilken typ av tjänst du söker. Generellt sett är det lämpligt att le i början och i slutet av en anställningsintervju. Men om du ler hela tiden kan du framstå som mindre kompetent.

Läs mer: Professor: ”Viktigt att ta pauser under distansarbetet och gå ut”

Aktivt lyssnande 

Uppmärksam lyssning är avgörande för en framgångsrik intervju. Lyssna noga på intervjuarens ton. Notera ansiktsuttryck och kroppsspråk. Påminn dig själv att fokusera om du börjar tappa koncentrationen under intervjun. Du kan även använda förstärkande icke-verbal kommunikation som nickningar, ögonkontakt eller luta dig framåt för att exempelvis visa förståelse.  

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt