Krisavtal ska rädda jobben

2009-03-02 13:47  

IF Metall och Teknikföretagen har tecknat ett tillfälligt krisavtal. Utbildning och permittering med sänkt lön blir alternativ till uppsägningsvarsel.

– Vi befinner oss i ett akut nödläge, det gäller nu att rädda industrin och dess anställda, säger Veli-Pekka Säikkala, IF Metalls avtalssekreterare, till tidningen Dagens Arbete.

– Allvaret i krisen tvingar oss att hitta på en lösning som passar både våra medlemmar och företagen. Det gäller helt enkelt att övervintra.

Avtalet är ettårigt med en uppsägningstid på tre månader. Enligt det kan de lokala parterna komma överens om permittering och utbildning med 80 procent av lönen som alternativ till varsel om uppsägningar.

– Detta är ett sätt för oss att försöka minska behovet av uppsägningar och samtidigt minska kostnadsbelastningen för företagen, säger Anders Narvinger, VD Teknikföretagen.

För de anställda är permittering med ett 20-procentigt löneavdrag fördelaktigare än att få a-kassa. Idag är 25 000 av IFs Metalls medlemmar arbetslösa och ytterligare 40 000 varslade.

LäsAffärsvärldensrapportering

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer