Konsulterna ratar Tekniksprånget

2014-09-12 07:34  
Katarina Bergbom, Louise Aaro och Daniel Regefalk, som alla praktiserat på IBM under fyra månader via Tekniksprånget. Foto: Erik Cronberg

Teknikkonsulterna Sweco, Semcon och WSP är mycket bekymrade över tillgången på ingenjörer. Men inte tillräckligt för att erbjuda praktikplatser i Tekniksprånget. Praktikanterna på IBM är däremot mycket nöjda.

Tekniksprånget är ett av de mest ambitiösa initiativen från näringslivet för att få ungdomar att läsa naturvetenskap och teknik efter gymnasiet.

I det nationella programmet erbjuds nybakade gymnasister en betald traineeplats innan de bestämt sig för att börja en civilingenjörsutbildning

Från början var ambitionen att det skulle finnas 2 600 praktikplatser ute på företagen redan hösten 2012. Men det blev bara 200.

Men inte heller i år har programmet lyckats nå sitt mål, trots att ambitionen sänkts – till 1 500 praktikplatser. Det blev inte ens hälften, bara 730 platser, varav 280 i våras och 450 nu i höst.

En av de branscher som är mest bekymrade över bristen på ingenjörer är teknikkonsulterna. De har alla ett stort behov av ingenjörer framöver. Det visar Ny Tekniks senaste lista över företagens rekryteringsbehov. Där uppgav exempelvis teknikkonsulterna ÅF, Sweco, WSP och Semcon att man behöver anställa över 2 100 ingenjörer bara i år.

Alla fyra är oroade över bristen på kompetens. Trots detta har ingen av de fyra konsultjättarna handlett gymnasister i Tekniksprånget under fyra praktikmånader.

Läs hela artikeln på ingenjörskarriär.se

 

Där kan du också läsa:

Tekniksprånget sänker ambitionen 2015

Praktikanten: Det är orsaken till att jag sökte till Chalmers

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer