Kolleger snor mina idéer

2009-12-01 23:00  
Gunilla Arhén

Veckans frågeställare gillar att lösa problem och hitta kreativa sätt att öka lönsamheten - men inte att andra tar åt sig äran.

Jag är anställd som en typ av kreativ controller i ett ganska stort företag. Mitt ansvar är att kontrollera att olika försäljningsenheter i verksamheten fungerar korrekt och gärna komma med förslag till hur lönsamheten kan öka. Vi är några som har samma tjänster, men med ansvar för olika regioner. Som nyanställd talade jag mycket med mina kolleger för att bolla idéer, lära av dem och själv bidra med nya tankar. Efter en tid märkte jag att mina idéer presenterades för vår chef, men då presenterades de som min kollegas idéer. Några förslag var riktigt bra, relativt enkla att genomföra och de bidrog till ökad lönsamhet. Visst var jag glad att bidra till förbättringar, men jag hade uppskattat att få någon erkänsla för mitt bidrag. I?stället fick min kollega både beröm och löneförhöjning. När jag påpekade min delaktighet i flera förslag för både min chef och min kollega såg de båda frågande ut. Som om jag försökte ta åt mig äran för någon annans jobb.

Jag trivs bäst i en öppen miljö, där alla kan tala med varandra. Som det är nu är jag osäker på vad jag egentligen kan säga till mina kolleger. Tycker du att jag kan ta upp detta problem på något annat sätt? Eller har du något annat förslag hur jag ska göra?

Inte lika roligt att gå till jobbet längre

Svar: En svår balansgång att gå och en viktig lärdom. Människor vill bli sedda och få positiv respons. Och en del är fräckare än andra Samtidigt är det viktigt med medarbetare som inte är ensamvargar och som fungerar bra i team, något som verkar gälla dig.

Två frågor: Får du nya idéer när du pratar med andra? I sådana fall - försök finna kompletterande samtalspartner utanför företaget. Inventera de olika nätverk du har.

Hur har du hittills presenterat olika idéer på företaget?

Några tips: Presentera dina förslag när fler personer deltar. Jag antar att ni har någon form av avdelningsmöten. Gör ett enkelt material, som presenterar dina tankar och ditt förslag. Se till att ditt namn och datum finns på alla papper. Efter mötet kan du skicka några förtydliganden eller summeringar på mejl till de viktigaste personerna. Skapa gärna och bjud in till fortsatta diskussioner för att utveckla idén vidare.

Är det viktiga områden där du känner att du har kommit fram till något avgörande, för att till exempel förbättra försäljningsarbetet, föreslår jag att du först diskuterar detta med din chef i ett enskilt möte.

Sök tillfälle att samtala med dina kolleger före beslutsmötena. Hänvisa till era samtal när du lägger fram informationen, så de känner sig ihågkomna och delaktiga. Annars finns risken att de upplever samma känslor som du beskriver - de har ju gett dig av sin erfarenhet som de säkert arbetat hårt för att få.

Sist men inte minst - ditt sätt att arbeta är ett bevis på goda ledaregenskaper, att ha förmågan att skapa en lärande organisation med delaktighet och engagemang är mycket viktigt framför allt inom tjänste- och serviceindustrin.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt