Kliv upp tidigare – bli mer effektiv

2014-08-28 14:15  

Ständigt stressad och brist på tid? Lugn, tidscoachen Dorotea Pettersson har lösningen. – Mycket stress beror på att människor tror att de har så mycket att göra, trots att de egentligen inte har det, säger hon.

I ett och ett halvt år har Dorotea Pettersson jobbat som tidscoach i egna företaget Dorro och hjälpt människor att prioritera sin tid. Den typiske klienten är mellan 30 och 55 år och har småbarn. Eller är nybliven egenföretagare.

Dorotea Pettersson coachar för det mesta via Skype. Vid första samtalet sätts ett mål och klienten berättar om sin vardag och sitt liv. Klienten får också uppgifter att göra, som att i ett så kallat tidshjul fördela sin tid mellan arbete, familj, intressen och hälsa.

Vid samtal två pratar de om tidsbestämning. Vad ska göras på en dag och hur lång tid tar varje uppgift? Hur mycket spilltid läggs på samtal vid kaffeautomaten eller uppdateringar på sociala medier? Helt enkelt – lägger du din tid på vettiga saker?

– De flesta är tidsoptimister och många gånger handlar stress om att människor inte vet hur lång tid saker faktiskt tar. Skriv ner dina uppgifter och tidsåtgång så lär du dig efterhand, säger Dorotea Pettersson.

Därefter börjar det riktiga arbetet, enligt Dorotea Pettersson. Prioritering, planering, att tidsbestämma uppgifter och skapa nya rutiner. Hennes bästa tips är att komma upp tidigt på morgonen och göra dagens plan.

– Men att sätta en ny vana är inget du gör på en dag, säger Dorotea Pettersson.

Dorotea Pettersson skrev listor redan som barn och har alltid tyckt om att planera och strukturera sig själv och andra. Hon är lärare i grunden och har läst psykologi på universitetet. Alla knep och sätt att tänka för att undvika stress tvingades hon lära sig efter att ha gått in i väggen efter tio år som gymnasielärare.

– Jag fick hitta mina sätt att förenkla vardagen för att inte bli så stressad.

Men är det inte alltid lättare att planera åt andra än sig själv?

– Planering får klienterna göra själva, jag ger dem metoderna för att kunna planera.

Tidscoachens bästa tips:

Gå upp en timme tidigare än vanligt, är tidscoachen Dorotea Petterssons bästa tips. Hon har lanserat The 5AM Academy för en bra start på dagen.

Börja med någon form av lättare fysisk aktivitet i fem till tjugo minuter för att få i gång dopaminet i hjärnan och bli pigg och få upp koncentrationen.

Gör din plan för dagen. Vad är det viktigaste? Hur mycket har du att göra på jobbet? Vem hämtar och lämnar barnen? Vad blir det till middag?

Ägna sedan en stund åt kunskapsinhämtning för personlig utveckling. Läs, lyssna på ett föredrag på internet eller se en kort informativ film.

Namnet till trots är det inget måste att stiga upp klockan fem. Dock är morgonen optimal för att få fokus och bli effektiv, enligt Dorotea Pettersson. Att göra planeringen på kvällen ger inte samma effekt.

Sara Peterssohn

Mer om: Coach

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt