Karriär

Klart: Sony Mobile varslar 200 anställda i Lund

Minst 200 ingenjörer kan komma att varslas från Sony Mobiles utvecklingsenhet i Lund. Foto: OLA TORKELSSON / TT
Minst 200 ingenjörer kan komma att varslas från Sony Mobiles utvecklingsenhet i Lund. Foto: OLA TORKELSSON / TT

Den krisande mobildivisionen skär ned på kostnaderna. Det innebär att 200 tjänster ska bort från utvecklingsenheten i Lund.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Under tisdagen bekräftade Sony att 200 personer på utvecklingsavdelningen i Lund kommer att varslas som en del i ett stort sparpaket för elektronikjättens mobilavdelning.

Till skillnad från tidigare uppgifter är det inte bara ingenjörer som kommer att drabbas utan även andra yrkesgrupper med koppling till mobilutveckling, rapporterar HD och Sydsvenskans affärssajt 8tiill5.

– Vi har idag lagt ett varsel på 200 tjänster. Jag ser det som att de riskerar att bli uppsagda, men hoppas att det blir färre. Målet är att allt ska vara förhandlat och att enskilda individer är informerade till mars 2019, säger platschef Stefan Andersson till 8till5.

Totalt jobbar runt 1 200 personer på Sonys utvecklingsavdelning i Lund. Av dem ska runt runt en femtedel vara konsulter, skrev tidningen Ingenjören tidigare under hösten. Även de kan drabbas av Sonys sparpaket.

Elektronikjätten Sony går i övrigt som tåget, men mobilenheten är ett sorgebarn som blöder pengar. Det senaste kvartalet hade enheten sina sämsta försäljningssiffror någonsin - bara 1,6 miljoner sålda smarta telefoner globalt. Samtidigt gick de back med nästan 2,4 miljarder kronor.

Efter den nedslående kvartalsrapporten aviserade Sony Mobile Communications att de skulle skära ned på kostnaderna med 50 procent globalt under de kommande tre åren. Ett sparpaket som alltså verkar slå hårt mot Lund.

Men platschef Stefan Andersson säger till 8till5 att det svenska centret kommer att vara en fortsatt viktig knutpunkt för Sonys forskning och utveckling framöver, och att det förs diskussioner om att flytta andra verksamheter till Lund i framtiden.

– Det handlar om 200 tjänster som rör smartphones, men det är inte bara ingenjörer utan även andra kompetenser. Samtidigt kommer vi fortfarande att vara Sonys största sajt i Europa och en strategiskt viktig sajt för mobilutveckling, 5G och Internet of things, säger Stefan Andersson till 8till5.