Kärlek på jobbet - härligt men farligt

2007-04-24 23:00  

Det är inte förbjudet att bli kär i någon på jobbet. Men det finns en underförstådd regel, som säger att en av er måste gå. Ofta kvinnan.

Nu lämnar till exempel Helena Stålnert jobbet som kommununikationsdirektör på Saab, koncernchefen Åke Svensson blir kvar. De gick direkt ut med förhållandet i pressen, och meddelade att Helena Stålnert skulle byta jobb, så snart hon hittade det rätta. Det blev ståljätten SSAB.

- Man kan inte vara kvar om man har en relation till sin närmaste chef. Det blir svårt både för paret och för den närmaste omgivningen. Problemet är för det första att den ena ska sätta lön på den andra. Utvecklingssamtal är inte heller så lätt, säger Helena Stålnert.

Även högst upp i hierarkierna finns det en rangordning. En finansminister (Erik Åsbrink) smäller högre än en skolminister (Ylva Johansson avgick). En styrelseordförande (Michael Treschow) smäller högre än en styrelseledamot (Lena Treschow Torell lämnade Ericsson).

Frågar man "folk" tycker de flesta att det bara är roligt när kollegerna får ihop det. Tidningen Du&jobbet gjorde en enkät i höstas. Av de 1 000 som svarade var bara 23 procent negativa till parbildning på jobbet.

Frågar man Sveriges kommuner, vilket SKTF-tidningen har gjort, ser de flesta ganska avspänt på parbildning, riktigt små kommuner tycker att det är ett bra sätt att höja nativiteten på.

Men frågar man en parterapeut blir det inga hurrarop.

- Det är inte att rekommendera, säger Gullvi Sandin, psykolog och psykoanalytiker. Hon radar upp problemen:

Kärleksparet isolerar sig från arbetsgruppen.

Man fantiserar om vad paret pratar om, det man berättar får väl den andra veta.

Det är ett speciellt glitter kring kära människor, som kan väcka känslor av utanförskap och avund.

Hon påpekar också nackdelar för paret.

- Som individ blir man ofri, om partnern exempelvis hamnar i konflikt med chefen förväntas man ta ställning för sin partner.

Och kärleken kan ta slut. Då kan det bli svårt med samarbetet. Bitterhet och hämnd väntar runt hörnet.

- För att det över huvud taget ska fungera med par på jobbet måste man tala öppet om vilka konsekvenser det får, säger Gullvi Sandin.Så gör storföretagen:

Ericsson:

Det finns inga förbud eller restriktioner av något slag, det finns många par som träffat varandra här. Det är ju ett rätt stort företag så det är lätt att omplacera en person, om företagsledningen tycker att det är lämpligast att man jobbar på olika enheter." BackSpaceIlyana Guzman,

BackSpacepressavdelningen.

Nokia

Vi har ingen speciell policy. Vi går inte in och försöker styra, om några skulle

sitta i samma team, det brukar reglera sig självt. Det går att rotera på

Nokia." BackSpaceAnna Svensson,

BackSpacepresstalesman.

ABB:

Vi har ingen skriven policy som talar om hur man ska agera om två personer har en nära relation (tillsammans, sambo/gifta, förälder och barn) till varandra på en arbetsplats. Dock är vår ambition att man i dessa fall inte ska ha en beroendeställning till varandra. Alltså till exemepel inte vara chef över sin man/hustru. Om detta uppstår löser vi det från fall till fall." BackSpaceChristine Gunnarsson,

BackSpacepresschef.

Scania

Det finns inget inskrivet

i personalhandboken, men man ska inte arbeta på samma avdelning om en är i överordnad ställning. Det funkar som en oskriven regel, för att undvika skitsnack. Om man har samma ställning är det helt ok att jobba tillsammans."

Hans-Åke Danielsson,

presschef.

Saab

Vi har ingen policy

i dessa frågor."

Helena Stålnert,

kommunikations-direktör.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt