Kan jag göra karriär här?

2009-09-01 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

Det är segt på jobbet för veckans frågeställare, karriärmöjligheterna går i stöpet en efter en. Dessutom har han svårt att avläsa hur ledningen egentligen ser på hans framtid.

Fråga: Jag har sökt en chefstjänst. När jag började här sa jag att jag gärna ville utvecklas och ta chefsansvar.

Har arbetat på tre olika avdelningar. Såg på intranätet att ett chefsjobb som passar jättebra in på mina önskemål är utlyst. Var på en första intervju. När jag skulle gå fick jag rådet att inte ha för stora förhoppningar. Jag frågade vad personalchefen menade med det. Han sa att jag är väldigt kvalificerad, men att det behövs speciella kvalifikationer för just den här chefstjänsten.

Jag har gått och funderat mycket på vad han egentligen menade med det. Kan det vara att jag är fel för jobbet? Att jag inte är tillräckligt social? Att det är ett ovanligt krävande jobb som jag inte ska räkna med att få, men att jag kan söka något annat?

Det känns inte bra att få ett så otydligt svar. Skulle gärna kontakta honom och fråga rakt ut vad han menar, men min sambo råder mig att avvakta och se vad de svarar först.

Det låter i och för sig klokt, men hindrar inte att jag undrar vad han menar. Vad tycker du? Ska jag avvakta, eller hur ska jag tolka det här svaret? Jag kanske inte har några karriärmöjligheter på det här stället.
Orolig och arg

Svar: Du har höga ambitioner och vill avancera - helst snabbt. Det är klokt att avvakta svaret innan du agerar.

Om du erbjuds jobbet har du oroat dig i onödan. Blir svaret negativt, kan du kontakta personalchefen och höra vad han råder dig att göra.

*?Har du tagit upp dina ambitioner med din chef i ert senaste utvecklingssamtal?

*?Har du tillräckligt förtroende för din chef och vågar tala öppet om dina karriärönskemål?

Om du är duktig och levererar resultat finns alltid risken att chefen önskar ha dig kvar för att det stärker hans/hennes resultat.

*?Var i företaget sker utveckling?

*?Var händer spännande saker?

*?Var arbetar de bra cheferna?

*?Var kan de behöva din kompetens, din energi och dina resurser?

*?Har du någon klok äldre chef att tala och samråda med om de här frågorna inom företaget?

Om du inte får det här chefsjobbet och om du inte uppfattar signaler om att du har framtida karriärmöjligheter i företaget - då kan det vara dags att börja se dig om efter ett nytt jobb i ett annat företag. Och kom ihåg att då försöka hitta en bra chef - en som tillåter dig att växa.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt