Kampsportande teknolog mest framgångsrik

2010-05-06 07:37  
Sofie Lang Foto: Mats Nygren

Konceptet att tävla i vem som är skolans mest framstående kvinnliga teknolog har spritt sig från KTH till Lunds tekniska högskola. Sofie Lang utsågs till årets Future Female Leader.

Sofie Lang går sista året på maskinteknikprogrammet på LTH, Lunds tekniska högskola, där hon läser en masterspecialisering i mekatronik. Hennes hetaste intresse är energieffektivisering. Hon är också mycket föreningsengagerad, vilket ger pluspoäng i tävlingen. Hon är instruktör och kassör i en förening för kampsporten aikido, som hon intensivtränat en period i Japan.

– Jag tror att den tekniska världen kan liknas vid miljön kring kampsport, man känner ofta att man måste vara bättre än sina manliga kolleger för att respekteras som likvärdig. Detta är ett onödigt krav som många kvinnor begränsas av, skrev Sofie Lang i sitt presentationsbrev till tävlingsjuryn.

Sofie Lang vinner tre halvårslånga trainee-perioder i partnerföretagen Sony Ericsson, Tetra Pak och Alfa Laval.

De sex kandidaterna hade sållats fram från 31 sökande, ett 15-tal av dessa hade intervjuats och sedan gallrats av en jury som hade ett tufft arbete. Slutligen var det de medverkande företagen som utsåg vinnaren, det är de som erbjuder henne sex månaders trainee-plats på varje företag.

Övriga fem finalister var Emelie Arvinius, kemiteknik, Karin Hartman, designvetenskaper, Elin Johnsson, ekosystemteknik, Johanna Lönngren, nanoteknik, Mia-Maria Nordlund, maskinteknik. De och vinnaren Sofie Lang hade valts ut bland 31 sökande.

– Nu hoppas vi på att få med fler av landets tekniska högskolor i programmet och ytterligare utöka det fantastiska nätverket, säger Helena Cordesius, förra årets vinnare, som har läst ekosystemteknik och nu är inne på sina andra trainee-period på Sony Ericsson i Lund.

Tävlingen Female Future Leader Award startade som ett kvinnligt nätverk på KTH och växer stadigt.

Elisabeth Vene

Mer om: LTH Kampsport

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt