Jobbigt att söka jobb på nätet

2000-01-20 10:41  
Sugen på att byta jobb? Det finns idag runt 30 webbplatser som erbjuder tjänsten arbetsförmedling. Ett tjugotal av dessa erbjuder sig att lägga ut din meritförteckning (se tabellen intill). Ny Teknik har prövat 19 av dem och kan konstatera att det är mödosamt att söka arbete via Internet. Det finns inte heller några siffror på hur många som verkligen får jobb via nätet.

Samtliga webbplatser förutsätter att du fyller i mer eller mindre stora mängder data om dig själv. För att verkligen täcka alla möjligheter att hitta drömjobbet gäller det att regist-rera sig på så många webbplatser som möjligt. Eftersom det inte finns någon standard för elektroniska meritförteckningar måste du börja om från början på varje webbplats. Trots datorvana kan det därför ta ett par arbetsdagar att registrera sig på alla sidorna.

På webbsidor med omfattande och hårt mallade formulär ställs man inför flera irriterande problem. Academic Search kräver slutdatum för pågående anställning, trots att rutan för "nuvarande anställning" är ibockad.

Även Wideyes sätter stopp om inte slutdatum för samtliga anställningar anges. Sajten kräver dessutom telefonnummer, trots att många av dem som söker jobb på nätet redan har en anställning och kan vilja bli kontaktade via mer diskret e-post. Även Job-line ställer krav på telefonnummer.

Det är också besvärligt att hitta den egna yrkeskategorin bland alla dealternativ som finns på hemsidorna med ett brett urval av jobb. Arbetsuppgiften behöver ofta definieras genom val på tre eller fyra olika rullgardinsmenyer. Proceduren ska dessutom upprepas för såväl tidigare, nuvarande som önskad anställning.

Formulär där rullgardinsmenyerna bytts ut mot fält för fritext är mycket lättare att fylla i, men ger sämre möjligheter att göra matchningar, hävdar flera företag. Men enligt Joakim Runnedal, webbchef på Jobagent, är detta inte självklart.

- Rullgardinsmenyer är ett sätt att försäkra sig mot stavfel, men det går även att söka bland fritext, säger han.

För att erbjuda sina tjänster på nätet måste den arbetssökande också ofta ta sig igenom svårbegripliga personlighetstest. Plenias är obligatoriskt. Den arbetssökande måste därför sätta betyg på egenskaper som humor samt social och verbal förmåga. Men Tomas Tobé, informationsansvarig på företaget, försvarar det intima testet.

- Företagen använder ofta informationen från personlighetstestet vid anställningsintervjuerna, berättar han.

Jobnets bitvis motsägelsefulla profilanalys är uppbyggd av påståenden i par där ett högt betyg på det ena medför ett lågt betyg på det andra. Den sökande tvingas till exempel bestämma sig för om han eller hon antingen är "effektiv" eller "mycket taktisk".

På Jobline ger 45 procent upp innan de tar sig igenom de formulär som finns på sidan. Nästan en tredjedel avbryter processen på Plenias webbplats. Även Wideyes har problem med att motivera besökarna att fullfölja sin meritförteckning, som också kallas CV.

- Vi tar kontakt med kandidaterna via mejl och telefon och ber dem att fylla i sin CV fullständigt, säger Robert Fröjd, vd för Wideyes Sweden.

Även Plenia skickar brev och ringer till sina kandidater för att peppa dem att fylla i resten av formulären.

Hemsidorna är också dåliga på att tala om för konsumenten varför hon eller han ska välja just deras tjänst. Det tar i regel ganska lång tids surfande innan det framgår vilka målgrupper webbplatsen har, hur många som registrerat sig som sökande samt hur många arbetsgivare som har en platsannons på webbplatsen.

Ett par undantag är Stepstone och Jobpilot som på första sidan tydligt anger hur många platsannonser som finns i Sverige respektive Europa. Stepstone talar även om hur många registrerade arbetssökande sidan har, även om den här siffran är svårare att hitta.

Arbetsförmedlingens webbplats har flest besök och dominerar fortfarande marknaden med överlägset flest platsannonser, men konkurrenterna knappar varje månad in på försprånget. Det är dock oklart hur många som verkligen får jobb via Internet.

Ingen av jobbförmedlarföretagen som Ny Teknik pratat med har undersökt hur många kandidater som faktiskt får napp. Wideyes har dock börjat följa upp vart de arbetssökande tar vägen, men har ännu inga siffror att presentera.

- Hur många som får jobb är det mest relevanta måttet på rekryteringsframgång. Det är väldigt viktig information, säger Robert Fröjd, vd på Wideyes.

Ny Teknik registrerade därför fiktiva ingenjörer med mycket goda meriter på sex olika hemsidor. Två månader senare hade bara Arbetsförmedlingen burit frukt. De två erbjudandena kom från två olika privata rekryteringsföretag som använde webbplatsens CV-databas för att hitta programvaruutvecklare åt företag i Stockholm respektive Malmö.

Problemet med ofullständiga meritförteckningar handlar om rekryteringsföretagens avvägning mellan noggrannhet och användarvänlighet. Omfattande formulär gör det lättare för datorn att göra en matchning. Men ju fler val den arbetssökande måste göra, desto större är sannolikheten att hon eller han tröttnar och ger upp.

- Ska vi kunna leverera det kundföretagen vill ha måste privatpersonerna fylla i alla de här uppgifterna, säger Tomas Tobé, informationschef på Plenia, vars formulär tog över en timme att fylla i.

Att det tar ett par dagar att registrera sig på alla webbplatser, och därmed vara tillgänglig för alla arbetsgivare, är orimligt om arbetssökande ska motiveras att leta jobb på Internet. Detta är rekryteringsbolagen väl medvetna om. Därför pågår det nu en kamp mellan företagen om att nå en ledande marknadsposition, och miljontals kronor satsas på marknadsföring.

I framtiden finns några få dominerande företag med brett utbud av arbeten, och många mindre sajter som är specialiserade på en speciell yrkeskategori, som ingenjörer eller vårdpersonal. Det tror de flestarekryteringsföretag Ny Teknik pratat med. Först då blir arbetsbördan rimlig för de arbetssökande som vill låta Internet hitta jobbet.

Niclas Köhler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt