Jätteutmaningen: Rekrytera 25 000 till industrisatsningar i norr

2021-12-12 06:00  

Den explosionsartade etableringen av industrier i norra Sverige behöver locka rätt talanger – och tillräckligt många. Ett nytt initiativ ska visa det attraktiva med regionen. ”Lättare att rekrytera toppkandidater från Singapore än från Stockholm.”

Med investeringar på över tusen miljarder kronor ska Norrland bli ett nav för fossilfria industrisatsningar inom stålproduktion, grön eldistribution och batteritillverkning.

Satsningarna följs dock av en rejäl utmaning: att locka ingenjörer och andra yrkesgrupper till regionen. Bara inom de växande industrierna bedöms rekryteringsbehovet vara 25 000 personer inom fem år. Utöver detta behöver tiotusentals medarbetare anställas inom övrig samhällsservice. 

Flera samarbetsprojekt mellan industribolag som LKAB, SSAB, H2 Green Steel, Northvolt, Vattenfall och Luleå tekniska universitet, LTU, pågår nu för att säkerställa att rätt kompetens hittar till regionen. Ett exempel är det så kallade T25-initiativet (Talent 25 000).

”Vi har en kannibalisering på varandras talanger”

Som en del av projektet lanserades nyligen den globala rekryteringsplattformen Mind Dig. Syftet är att förenkla för internationella talanger att söka jobb, etablera sig och stanna i Norr- och Västerbotten. 

– Vi kan inte göra som nu att vi har en kannibalisering på varandras talanger. Vi måste se oss som en enhet som attraherar brett i världen. Det ligger bakom den här plattformen, förklarar entreprenören Markus Gustafsson som tidigare drivit flera techbolag och även sitter i LTU:s styrelse.

Läs mer: Årtusendets teknikskifte – men kommer elen att räcka?

Han äger och driver nu rekryteringssajten tillsammans med sin affärspartner Chana Svensson, jurist och techentreprenör som flyttat till Norrland från USA. Industribolagen medverkar genom att köpa licenser. 

Northvolt Ett, Skellefteå. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Markus Gustafsson lyfter fram operatörer, ingenjörer och annan teknisk spetskompetens som särskilt viktiga för den framväxande industrin. Rekrytering av specialister kommer dock att skötas av bolagen själva.   

– Vi kan göra kampanjarbete för nischade målgrupper, men på plattformen kommer det finnas brett med jobb för hela samhället. En av huvudutmaningarna för industrin är medföljande, ska man flytta behöver båda jobb.

Lyfter fram norrsken och midnattssol

Utöver att botanisera bland hundratals platsannonser för både ingenjörer och andra yrkesgrupper finns möjlighet för kandidater att registrera intresse och cv på sajten. De blir därmed sök- och kontaktbara för medverkande företag.

– Så vi vänder på perspektivet, vi sätter talangen som guldet i allt det här och sedan blir det upp till företagen att jaga dem. 

Läs mer: H2 Green Steel satsar på fossilfritt stål – men slopar pilotsteget

Plattformen blir också ett sätt att ta vara på den stora mängd spontanansökningar som skickas till exempelvis Northvolt där batteritillverkningen nu går in i en ny fas. Personer som inte erbjuds jobb där ska i stället hänvisas till Mind Dig för att kunna matchas med andra företag i regionen.

– Det är det klassiska ingenjörssättet att titta på en fråga. Vi har spill i systemet och vi har resurser som kastas bort. Låt oss använda den resursen, säger Markus Gustafsson. 

Norrsken. Foto: Science Photo Library

Sajten är utformad för att lyfta fram en livsstil där både norrsken, isande vintrar, somrig midnattssol och grön innovation ryms. Enligt Markus Gustafsson attraheras redan internationella talanger av den norrländska exotismen, men plattformen ska anpassas för att även fånga de något mer svårflörtade svenska ingenjörernas intresse.  

– I nästa steg breddar vi den mot Sverige också. Det är i dag lättare att rekrytera toppkandidater från Singapore än från Stockholm. 

SSAB: Svårt med specialister inom automation

SSAB, som nu satsar på fossilfri stålproduktion, är ett av företagen som medverkar på Mind Dig. Hr-chef Peder Sundbom ser plattformen som ett komplement till företagets egna satsningar och rekryteringskampanjer för att hitta rätt kompetens. 

– Sajten är en del i hur vi kan öka attraktionen för industrin och få kompetens till Norrbotten och Västerbotten, något som gagnar oss alla. Och för oss, som ligger ganska långt fram med Hybrit och samarbetet med Vattenfall och LKAB, kan det innebära att vi får ökad kompetens om utbudet blir större, säger Peder Sundbom på SSAB.  

Läs mer: Stålpremiär – det första fossilfria stålet är här

Hybrits pilotanläggning för vätgasreduktion av järnmalm. Foto: Tomas Bergman

I dag håller SSAB jämna steg med sitt kompetensbehov, men under de närmaste tio åren kommer rekryteringarna att öka. Utöver yrkesgrupper som processoperatörer, elektriker och mekaniker behövs exempelvis projektledare och eftertraktade ingenjörer inom automatisering rekryteras. 

– Vi ser att det börjar bli svårt på ingenjörssidan och övriga tekniska delar, men det är framför allt specialister inom automation och digitalisering som kommer att bli jättesvårt framöver, säger Peder Sundbom. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt