Jäsning med E. Coli-bakterier <br></br>ger oss mer nedbrytbar plast

Foto: LTU

Forskare ser stora miljövinster när den viktiga bärnstenssyran kan framställas utan olja, i en process som fixerar koldioxid.

Bärnstenssyra finns i de flesta växter och djur och kan bland annat användas för tillverkning av biologiskt nedbrytbara plaster och lösningsmedel. I dag tillverkas syran industriellt med olja som råvara. På LTU jobbar man hårt med att få fram en effektiv metod att istället använda en biologisk process som genom att jäsa socker med hjälp av E. Coli-bakterier tar fram den användbara bärnstenssyran.

Förutom att råvaran är socker istället för olja binder processen koldioxid, så miljövinsterna är många.

I sin doktorsavhandling har Christian Andersson på Luleå tekniska universitet fått fram resultat som gör att teknologin kan användas industriellt. Han har tredubblat produktiviteten av bärnstenssyra och fått fram en metod för att ersätta sockret i processen med trä, en råvara som är billig och finns i stora mängder i Sverige.

- Intresset för den här tekniken är mycket stort. Efterfrågan på bärnstenssyra bedöms öka från dagens 10 000 till en miljon ton per år, säger professor Kris Berglund på LTU i en tidigare intervju.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer