IT-företag raggar talanger i skolan

2010-02-25 08:32  
Vimmel i Kista

It-branschen behöver nytt blod. Därför försöker man locka blivande talanger redan i gymnasiet.

Den hotande kompetensbristen inom it-sektorn är ingenting som man tänker sitta och vänta på i it-klustret i Kista. Där finns Stockholms universitet och KTHs skola för informationsteknik, som bjuder in gymnasieelever på NV-linjen till något de kallar Future Friday i nästa vecka. Gymnasisterna får träffa studenter som pluggar i Kista, forskare inom ICT, som berättar om framtiden, och folk från några av alla de it-företag som finns i området.

– Jag träffade gymnasister från 50–60 skolor på SACO-mässan och det var ett fåtal av dem som kunde minnas att de någonsin gjort ett arbetsplatsbesök, säger Robert Rönngren, som är projektledare. Han berättar att de företag som träffar gymnasisterna verkligen bjuder till lite extra för att locka till sig ungdomarna. Till exempel Bengt Edlund från National Semiconductor, som på förra årets Future Friday hade med sig en våg som man kan väga ögonbrynshår på.

Future Friday ska visa på bredden, ”it finns i alla branscher”, och nyttan, ”speciellt tjejer är intresserade av vad man kan göra med tekniken”, säger Robert Rönngren, som är rätt nöjd över att it-utbildningarna i Kista drar hyfsat många tjejer, över 20 procent.

Man hoppas upprepa förra årets succésiffror, 1 100 gymnasister, som får känna på hur det är att plugga i Kista.

– Vi har levt i slagskuggan av it-kraschen, och intresset för tekniska utbildningar är inget som ökar precis. Nu vill vi visa på att det finns en framtid i att studera, säger Robert Rönngren.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt