Island först i världen – nu är det olagligt att betala ojämlika löner

2019-01-17 13:08  
1 januari blev det olagligt att betala ojämställda löner för isländska arbetsgivare och myndigheter. Foto: TT / AP Photo / Christof Stache

Island blev först i världen med att lagstifta om att män och kvinnor ska ha lika mycket betalt om de utför samma arbete.

Island blev först med att införa lagstiftning där arbetsgivare kan bötfällas om de har löneskillnader som bevisligen beror på de anställdas kön.

De har också bevisbördan, enligt den nya lag som trädde i kraft 1 januari ska företag som har mer än 25 anställda kunna visa att lönerna sätts rättvist. Arbetsgivare ska även ansöka om en statlig certifiering för sin lönepolicy.

Lönegapet borta till 2020

Målet är att lönegapet mellan könen ska ha slutits senast år 2020, rapporterar bland andra Business Insider.

Läs mer: Fler kvinnliga chefer pressar löneskillnad

Island är det land som har minst löneskillnad mellan könen, visar World Economic Forums senaste rapport. Landet toppar listan över jämställda löner för nionde året i rad. I rapporten från 2017 återfinns Norge som tvåa, följt av Finland, Rwanda och därefter Sverige.

Angelica Söderberg

Mer om: Lön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt