Inte smartast hjärnstorma i grupp

2011-11-15 06:42  
Foto: Colourbox

Tänka i grupp är inte alltid effektivt. Det kan lika gärna döda goda idéer som att föda dem, visar amerikansk forskning.

Renodlad brainstorming i grupp kan vara förödande för innovationsprocessen. Vissa - läs chefen - dominerar ofta så mycket att många medarbetare tappar initiativet, det är lika bra att hänga med. Den följa John-reflexen handlar också om människans behov av att vilja bli bekräftad av flocken. Dessutom finns det individer som oroar sig  för att det ska uppfattas som att de talar i egen sak och därför håller inne med idéer, som kanske är de allra bästa.

Det säger Christian Terweisch och Karl Ulrich vid Wharton School of Economics i Pennsylvania och innovationsprofessorn Karan Girotra vid den internationella handelshögskolan INSEAD, som tillsammans har studerat gruppdynamik. 

Genom sina experiment har de kommit fram till att hybridprocesser är bäst. Dessa innebär att deltagarna först ges tid till personliga reflektioner, och först därefter presentera dessa för sin grupp.  Studien vid Wharton visar att både kvaliteten och mängden idéer blir ungefär tre gånger fler och bättre vid en hybridprocess än när man bara jobbar i grupp.

När det gäller innovation är det inte den genomsnittliga idéen som räknas – utan en eller två exceptionella idéer – vilket den traditionella gruppmetoden inte lyckas med, skriver Insightlab, som presenterar forskningsrönen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer