Inget högskoleprov i höst heller

2020-08-06 12:40  

Vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin och det blir inte heller något prov i höst.

Artikeln är uppdaterad.

Att genomföra det "skulle innebära en ökad risk för smittspridning av coronaviruset", meddelar Universitets- och högskolerådet.

– Universitets- och högskolerådet (UHR) har, i nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, utrett förutsättningarna för att genomföra höstens högskoleprov, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding på myndighetens sajt.

– Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små.

Kanske kan det i stället bli två prov nästa vår, en lösning som Sveriges universitets- och högskoleförbund förespråkat.

– Det är en uppfattning som UHR delar. Två prov i vår skulle ge tid att utveckla anmälningssystemet och innebära att provanordnarna hinner utbilda provpersonalen, säger Karin Röding.

Däremot ska giltigheten för ett högskoleprovresultat förlängs från fem år till åtta år. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Förlängningen träder i kraft den 10 september och den gäller tills vidare. Enligt Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, är det viktigt nu när arbetslösheten ökar att fler ska kunna utbilda sig på universitet och högskolor.

– Det kommer att ge fler möjlighet att konkurrera om en högskoleplats, säger hon i samband med regeringens så kallade pressfika för journalister.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt