Ingenjörerna som får en ljus framtid

2009-12-17 14:55  

Ingenjörer inom byggnadsteknik och elektronik, datateknik och automation går en ljus framtid till mötes. De kommer att vara bristvara de närmaste åren, enligt Arbetskraftsbarometern.

Det råder brist på civilingenjörer inom byggnadsteknik, och efterfrågan kommer att växa också på högskoleingenjörer de närmaste tre åren, tror arbetsgivarna som Statistiska Centralbyrån frågat. Enligt denna Arbetskraftsbarometern ’09 kommer det att bli brist även på civilingenjörer inom elektronik, datateknik och automation.

Men just nu är andelen arbetsgivare som söker personal nere på samma nivåer som i början av 1990-talet och de är mycket försiktiga när de spår framtida behov. Men de tror att både högskole- och civilingenjörer inom byggnadsteknik och civilingenjörer inom elektronik/datateknik/automation kommer att vara allt mer eftertraktade.

Arbetsgivarna uppger fortsatt brist på yrkeserfarna sökande inom de flesta tekniska utbildningsgrupperna, men att bristen är betydligt mindre än tidigare, enligt SCBs undersökning. Det gäller framför allt yrkeserfarna industriutbildade, där det nu råder balans efter flera år av brist. På tre års sikt ser arbetsgivarna att antalet anställda kommer att öka för merparten av utbildningsgrupperna.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer