Ingenjörer vill jobba efter pension

2008-10-07 09:35  
Mats Boström

De flesta ingenjörer i 55+åldern kan tänka sig att fortsätta jobba efter pensionen. Det visar en undersökning som teknikkonsultföretaget Epsilon har gjort. - Vi är positivt förvånade, säger Mats Boström, vd på Epsilon, som på detta vis fick idén till ett nytt affärsområde.

Medan de flesta drömmer om att mata duvorna i parken, är det påfallande många ingenjörer som kan tänka sig att fortsätta inom yrket i någon utsträckning efter pensionen, fast under lite friare former. Epsilon har med hjälp av undersökningsföretaget Zapera frågat svenska ingenjörer om framtiden.

63 procent av de tillfrågade 55-plussarna är ganska eller mycket intresserade av att arbeta vidare, medan 19 procent helt eller delvis tar avstånd från idén. Epsilon drar slutsatsen att även mellanskillnaden kan tänka sig fortsatt jobb och får det till att över 80 procent är intresserade.

Många av de äldre ingenjörerna kan också gärna tänka sig att fungera som mentor eller coach åt de unga.

- De har haft ett långt lyckat arbetsliv, och vill dela med sig, säger Mats Boström.

De äldres intresse för mentorskap matchas av att de unga tillfrågade i undersökningen i stor utsträckning önskar sig den här typen av mentorer, 79 procent.

De blivande teknikerna och systemvetarna som Epsilon har frågat är också mycket intresserade av en relevant arbetspraktik parallellt med studierna. Det är den andra delen av konsultföretagets nya satsning, att matcha dessa önskningar med de projekt som företagets 1 100 anställda konsulter arbetar med.

- Bra praktik under utbildningen är en inkörsport till arbetslivet. Och eftersom vi kommer att få en stor brist på ingenjörer, så det är bra att kunna attrahera de bästa till just vårt företag, säger Mats Boström om den servicen, som ingår i satsningen.

Mats Boström ska berätta om det nya affärsområdet i dag tisdag, när arbetsmarknadsdepartementet har konferens med Nordiska ministerrådet om den problematiska generationsväxlingen.

Vid konferensen och paneldebatten medverkar arbetsmarknadsministrar från hela Norden samt EUs arbetsmarknadskommissionär Vladimír Špidla och Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Elisabeth Vene

Mer om: Epsilon Ingenjör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt