Ingenjörer utan lönesamtal tappar motivationen

2015-02-23 08:21  

Var sjätte ingenjör blev utan lönesamtal förra året. De vet inte vilka förväntningar som ställs på dem och vad som påverkar deras lön. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste löneenkät.

Enligt Sveriges Ingenjörers enkät har 83 procent av medlemmarna haft lönesamtal under 2014. En stor majoritet av dem, 77 procent, upplever att de har kunnat påverka sin lönenivå. Det här har också gjort dem mer motiverade i jobbet, visar den nya undersökningen.

- Här får vi svart på vitt att lönesamtalet är viktigt för våra medlemmar, säger förhandlingschef Camilla Frankelius i ett pressmeddelande.

Bäst har det fungerat i privat sektor, medan möjligheterna att påverka lönen är betydligt sämre i den offentliga sektorn, där landstingen ligger i botten med 64 procent.

- Det är anmärkningsvärt att den offentliga sektorn släpar efter. Att kunna påverka och veta vilka förväntningar som finns på mig som individ är A och O för att kunna prestera, utvecklas och trivas på jobbet, säger Camilla Frankelius.

Sjutton procent av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer har inte haft något lönesamtal alls. De vet inte vilka förväntningar som ställs på dem.

- Tydliga överenskommelser ökar motivationen för ingenjörerna, vilket även lönar sig för deras arbetsgivare, säger Camilla Frankelius.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt