Ingenjörer redo för Sverige

2012-02-28 08:06  

Många företag söker nya vägar att rekrytera.Och här finns en hel klass med färdigutbildade ingenjörer på väg ut på arbetsmarknaden. – Jag vill gärna hitta ett jobb i Sverige, säger Mouna Djoudi från Algeriet.

Vi är på Järfälla lärcentrum utanför Stockholm. I klassrummet sitter färdigutbildade ingenjörer från en rad olika länder. Flera är från Iran, andra kommer från Jordanien, Kina, Colombia och Grekland.

De är kvinnor och män i olika åldrar, med olika yrkesinriktningar och mål i livet. Men alla är fast beslutna att hitta ett svenskt ingenjörsjobb och de har antagits till Sfinx, svenska för ingenjörer.

– Vi var på Hagbytippen i går. Kan någon berätta om besöket där, frågar Thyra Brusewitz, lärare på kursen.

Evangelos Pipelis, oljeingenjör från Grekland börjar berätta.

– Där sorterar man olika material för att återvinna, säger han.

På kursen jobbar de med olika teman där miljö och teknik är ett. Totalt går ingenjörerna mellan 12 och 18 månader på svenskakursen. Den är individuellt anpassad så att den som lär snabbt ska kunna gå vidare.

– Därför är det här bättre än SFI, säger Mouna Djoudi som är arkitekt och byggnadsingenjör.

Efter några månader kan de parallellt med svenskastudierna vara med som åhörare under föreläsningar på KTH i Stockholm.

Det är KTH som tillsammans med Stockholm stad, Järfälla kommun och länsstyrelsen ligger bakom kursen. Den vänder sig till examinerade ingenjörer som varit högst två år i Sverige.

I klassrummet fortsätter gruppdiskussionerna om Hagbytippen och svensk sophantering. Frågorna är medvetet formulerade så att de ska ge bra utbildning i svenska språket. De ser sedan en film från utbildningsradion om återvinning.

Mouna Djoudi rusar vidare för att också hinna med en engelskakurs. Hon har bott i Sverige i snart ett år och vill så snabbt som möjligt skaffa den kompetens svenska byggbranschen vill ha.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer