Ingenjörer överst på rekryterarnas lista 2011

2011-01-12 07:06  
Anders Selvehed.

Svenska företag tror på det nya året. 66 procent tänker nyanställa. Det är framförallt ingenjörer och kundservicepersonal som hägrar.

Sveriges arbetsgivare har optimistiska tillväxtplaner. I jobbsajten Careerbuilders senaste jobbprognos är det så stor andel som 64 procent av företagsledarna, som beskriver företagets finanser som växande och 23 procent som säger att den är stabil. 12 procent tycker att situationen är osäker eller rentav negativ.

Av företagsledarna i undersökningen är det 66 procent som planerar att nyrekrytera under det kommande året.

- Men de kommer att vara försiktiga och nyrekrytera i ett lugnt tempo, kommenterar Anders Selvehed, vd på Careerbuilder Nordic, i ett pressmeddelande.

Nyanställningarna gäller alla slags tjänster, på heltid, deltid, visstid och konsulter. Företagen letar efter kompetens som kan öka effektiviteten och omsättningen liksom utöka kundkretsen och förstärka kundlojaliteten.  Därför hamnar kundservicepersonal och ingenjörer överst på önskelistan, som ser ut såhär:

• Kundservice 24 procent
• Ingenjörer 23 procent
• Redovisning/finans 20 procent
• Sälj 17 procent
• Design 17 procent
• Juridik 15 procent
• Teknik 11 procent

”Gröna” jobb, med fokus på miljön, är en ny typ av jobb som företagarna letar folk till, liksom jobb som handlar om sociala medier och globala relationer. Mobil teknik och internetsäkerhet upplevs också som nytt och speciellt intressant för företagen.

Bättre tider är inte enbart av godo. En tredjedel av företagsledarna oroar sig för att topptalangerna ska passa på att söka nya utmaningar, när konjunkturen ljusnar.

164 svenska företagsledare från olika branscher har svarat i undersökningen, som gjordes online i november-december förra året.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt